Pred kratkim smo lahko v naših kinematografih videli film Korgi: Kraljevski kuža z velikim srcem. Ta animirani film je bil po svoje posvetilo kužkom kraljice Elizabete II., ki je s korgiji prehodila večji del svojega življenja. Ti so kraljico, ki je danes stara 93 let, spremljali skoraj osem desetletij, vse do lani, ko so, potem ko je zbolel za rakom, morali uspavati njenega zadnjega čistokrvnega korgija Willowa. Potem je bilo vladavine korgijev konec.

Prvi pri 18 letih

Kraljica je svojega prvega psa, pravzaprav psico, dobila v dar pri 18 letih. To je bila korgica Susan, ki je šla z njo in princem Filipom celo na poročno potovanje. Susan je dočakala 15 let in poginila leta 1959, kraljica pa je imela poleg nje do danes že več kot 30 korgijev, od katerih jih je bila večina potomcev Susan. Elizabeta II. se je s korgiji prvič srečala pri svojem očetu, ki je imel korgija Dookieja, da jih bo nehala rediti, pa se je odločila pred leti, ker se je bala, da se bo spotaknila v katerega od njih in se poškodovala. Poleg tega menda ni hotela preživeti nobenega od svojih psov. Kljub temu je nato pred petimi leti posvojila še enega korgija Whisperja, ki pa je poginil že pred Willowom.

Imeli so svoj jedilnik

Vsem kraljevim korgijem se je godilo kraljevsko, njihova prehrana pa ni bila nobena izjema. Kraljica je redno preverjala, kaj bodo jedli, hotela je, da imajo tudi svoje jedilnike, ki so morali biti zelo raznoliki. To je pred kratkim pojasnil nekdanji kraljevi kuhar Darren McCrady, ki je dejal: »Korgiji so imeli svoj jedilnik. En dan so jedli jagnjetino, drugi dan govedino, tretji dan piščanca.« Posebna je bila tudi priprava: »Morali smo poskrbeti za to, da je bilo meso narezano na res majhne koščke in da ni bilo kosti, da se slučajno ne bi zadušili.«

Samo še dorgija

Zdaj sta z Elizabeto II. samo še Vulcan in Candy, mešančka med resastim jazbečarjem in korgijem, dorgija, kot jima ljubkovalno pravijo na Otoku. Videli smo ju na primer lahko pred tremi leti, ko sta skupaj s korgijem Willowom in korgico Holly pozirala na naslovnici revije Vanity Fair, na fotografiji, ki jo je ob njenem 90. rojstnem dnevu posnela Annie Leibovitz, poleg tega pa tudi na eni od uradnih fotografij ob njeni 90-letnici. Kraljevi fotografi so jo, prav tako v družbi vseh štirih psov, posneli na stopnicah terase na enem od vrtov Windsorske palače, kraljica pa je ob svojih živalskih prijateljih vidno sproščena in nasmejana.