Ustavno sodišče ni pri naših slabih ocenah nobena izjema. Zadnja leta pozablja, da je Slovenija (tudi) socialna država in ni namenjena samo za človekove pravice privilegirancev. Drži, sodstvo vedno bolj pada na naših vrednostnih lestvicah. Zaupanje vanj kopni. Zaupanje v sistem in v ljudi, ki ga sestavljajo, je namreč odvisno od rezultatov. Za nas pa so pomembne pravočasne, zakonite in predvsem pravične sodbe.

Starejše ljudi slišim reči, da je bilo včasih veliko več pravne države in več demokracije. Bomo res dovolili, da nam rušijo temelje pravne ureditve? Resnici na ljubo so jih odgovorni načeli že kmalu po rojstvu samostojne države. Kako? S prikrivanjem trgovine z orožjem. Menda so imeli dokaze, pa niso vložili ovadb. (Danes raje ne naštevam naprej.) Obtožujem jih za vse posledice, ki jih zaradi tega imamo.

Zdaj smo priča mlademu poslancu SDS, ki si dovoli v svoji nezrelosti, nekulturnosti in zaslepljenosti izreči nesprejemljivo žalitev, nekateri pa ga brezpogojno podpirajo. A lahko temu res rečemo demokracija in pravica do svobode izražanja? Ker besede ne ubijajo, kot razmišlja in z nekakšnimi »študijami« potrjuje nesojeni evropski poslanec Nove Slovenije? Čudim se, da si ne more predstavljati, kako sovražne besede in žaljivke netijo negativna čustva. Kako ustvarjajo slabo, neustvarjalno vzdušje, ki vodi v apatičnost in depresivnost na eni ter v odpor in agresivnost na drugi strani. Zdaj se že skoraj vsi med seboj zmerjajo in žalijo: politiki, novinarji, taki in drugačni verniki, sodniki itd. Si tega res želimo? V taki državi nočem živeti.

Ob vsem tem se lahko tudi meni naježi koža, poviša pritisk, me preplavita jeza in popolna nemoč. Potem se počasi umirim in vklopim razum. Treba je pogledati objektivno, ocenjevati vsako situacijo posebej, vsak primer posebej. Ni vse slabo, niso vsi sodniki nestrokovni, pristranski in vsi tožilci brez pravih dokazov. Verjamem, da jih večina dela dobro in zavzeto v poplavi sodnih primerov in ob pogostih spremembah v zakonih, ki si jih izmišljujejo poslanci in vedno novi ministri. Posploševanje ter pretiravanje nas ne pripeljeta nikamor. Še prehitro lahko pademo pod vpliv skrajne desnice, ki si tega najbolj želi in vpije o »krivosodju« in lustraciji.

Polona Jamnik, Bled