Zaradi nepremišljenega in izjemno nasilnega vedenja do taksista in policista bo Iračan Al Hamdani Yassin Amar naslednjih šest let preživel v zaporu. Sodnik novogoriškega okrožnega sodišča Igor Majnik mu je ob tem izrekel tudi stransko kazen petletnega izgona iz države, ki ga bo doletela po prestani zaporni kazni. Zaradi begosumnosti bo na pravnomočnost sodbe počakal v priporu. Tja mu bodo poslali tudi sodbo, saj ga danes na razglasitev ni bilo.

Božja volja

Mladi Iračan je prejšnji teden priznal poskus uboja taksista, poskus umora policista in poskus odvzema motornega vozila, a poudaril, da ga je pri tem vodila božja volja. Drama se je dogajala letošnjega julija na hitri cesti med Vrtojbo in Vogrskim. Ko je taksist ugotovil, da potnik za vožnjo do Ljubljane bržkone nima dovolj denarja, mu je povedal, da bosta na prvem izvozu zapustila avtocesto. Tedaj mu je Iračan izza zadnjega sedeža na vrat položil rezilo olfa noža. Grozil mu je, da ga bo ubil, če ga ne pelje v Ljubljano. Taksistu je uspelo z osemcentimetrsko zarezo na vratu pravočasno pobegniti iz vozila. Ko sta malo za tem na kraj drame prihitela policista, se Amar ni pustil motiti. Njunih pozivov, naj se uleže na tla in preda, ni ubogal. »Ne bom se ulegel na tla. Če vi ne ubijete mene, bom jaz vas,« jima je vztrajno odgovarjal in pri tem v arabščini ponavljal: Alah je velik. Ko je z nožem krenil nad policista, ga ni ustavil niti opozorilni strel v zrak, temveč šele strel v spodnji del desne noge. Z njim je drugi policist ubranil življenje svojega stanovskega kolega.

Priznanje in dejstvo, da so vsa tri očitana kazniva dejanja ostala le pri poskusu, sta bili edini olajševalni okoliščini pri izreku kazni. »Obtoženi je pri tem početju pokazal veliko vztrajnosti, brezkompromisnosti, neobzirnosti in odločnosti, ni mu bilo mar za posledice,« je razložil. Glede izgona iz države ni imel pomislekov, oškodovana taksista in policista pa je napotil na zasebno pravdo. Glede na to, da je obsojeni brez denarja, brez dovoljenja za delo, menda tudi brez ustreznih dokumentov, mu stroškov sojenja ne bo treba plačati.

Policisti ogorčeni zaradi višine kazni

Sodnik je v izreku kazni glede višine sicer sledil predlogu tožilstva. Na ta predlog so se že pred izrekom ogorčeno odzvali v Sindikatu policistov Slovenije. Predlog so ocenili ne le kot žaljiv in nedostojen do konkretnih oškodovancev, temveč do vseh policistov. »Sindikat policistov Slovenije, več kot 8000 policistk in policistov ter zaposlenih v policiji, naših družin, otrok, sorodnikov, prijateljev, znancev in drugih državljanov navedeno potezo razumemo kot popolno razvrednotenje življenja, varnosti in osebne integritete vseh policistk in policistov ter vseh državljanov, ki bi se v dani situaciji lahko znašli v vlogi oškodovanca,« so zapisali in opozorili, da je zagrožena kazen za poskus umora policista najmanj 15 let zapora.

»Navedenega ravnanja ne razumemo zgolj kot razvrednotenje in teptanje našega dostojanstva s strani državnega tožilstva, temveč s strani Republike Slovenije, v imenu katere pred sodiščem nastopa državni tožilec,« so navedli.

Tožilka Ana Radovanovič Širok, ki je kazen predlagala, se do njihovega pisma ne želi opredeljevati. Povedala pa je, da se je prav zaradi napada na policista odločila za strožjo pravno kvalifikacijo kaznivega dejanja. »Prav zaradi napada na policista je prišlo do poskusa kaznivega dejanja umora in ne poskusa uboja, kakor je bilo to v primeru taksista,« je razložila in poudarila pomen današnje sodbe za vse nadaljnje tovrstne postopke: »Priča smo bili hitremu odzivu države, hitremu postopku in hitremu zaključku, ki se je končal z večletno zaporno kaznijo in izgonom tujca iz države. Za konkretnega storilca je ta zgodba končana, za vse druge pa je to lahko sporočilo, da se v Sloveniji v takšnih primerih lahko nadejajo hitre reakcije, razsodbe in večletne zaporne kazni.«