Ustvarjalci VR in veterinarji so za eksperiment združili moči in oblikovali očala, ki se popolnoma prilegajo na kravjo glavo, so poročali z ruskega ministrstva za kmetijstvo. Očala za uporabnice simulirajo »edinstveno poletno polje«, pri tem pa upoštevajo percepcije krav, ki bolje dojemajo sence rdeče barve, slabše pa zaznavajo modro in zeleno.

Prvotni rezultati so pokazali povezavo med uporabo VR in »upadom tesnobnosti ter izboljšanem čustvenem razpoloženju črede«. Z nadaljnjimi raziskavami želijo raziskovalci ugotoviti, ali lahko uporaba VR očal vpliva na količino pridelanega mleka, a bo za to potrebno veliko več časa.

Študija navaja tudi primere iz tujine, kot je vrteča krtača – podobna okroglim ščetkam, ki jih uporabljajo v avtomatski avtopralnici – s katero v Ameriki masirajo živali. V Evropi kmetje skušajo svojim živalim zagotoviti predvsem kar se da veliko svobodnega gibanja, ponekod pa imajo na kmetijah vgrajeno zvočno opremo prek katere predvajajo klasično glasbo, ki naj bi imela učinek sproščanja, kar pa pozitivno vpliva na količino danega mleka.