Kaotično. Takšen je najkrajši opis za dogajanje na drugi postaji svetovnega pokala v smučarskih skokih v skakalnem centru Ruka pri Kuusamu na Finskem. Sobotno tekmo je zaznamovala diskvalifikacija kar petih tekmovalcev, današnja je bila odpovedana zaradi premočnega vetra.

Serija diskvalifikacij zaradi neustreznega dresa se je začela v prvi seriji, ko sta brez uvrstitve ostala odlična Norvežana Robert Johansson in Johann Andre Forfang, ki bi se bojevala za stopničke. Johansson bi s svojim skokom vodil po prvi seriji, Forfang bi bil tretji, med njima pa bi bil Slovenec Timi Zajc, ki je tako vodil po prvem polčasu sobotne tekme pred Petrom Prevcem. Ko je Sepp Grazer, kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis), po koncu tekme stehtal najboljše tri in jim čestital za uvrstitve, je kazalo, da bodo na odru za zmagovalce stali Norvežana Daniel Andre Tande in prvič v karieri Marius Lindvik ter Slovenec Peter Prevc.

Neustrezen dres od kolena navzdol

Ko so imeli prireditelji že vse pripravljeno za slovesno razglasitev, je prišla odločitev, da so zaradi neustreznega dresa diskvalificirani drugi Lindvik, tretji Peter Prevc in deseti Anže Semenič, a so jim obveljali dosežki iz prve serije, zato so se zvrstili od 28. do 30. mesta. Razlog za diskvalifikacijo vseh petih je bila premajhna prepustnost zraka na dresu. Ob tem je zanimivo, da so prepustnost merili tudi na zadnjem delu dresa od kolena navzdol. »Dresa sta bila premalo prepustna na predelu pod kolenom. Do zdaj običajno na tem delu niso merili prepustnosti in mi tega nismo obravnavali, da je to problem. Zdaj so to merili, prepustnost je bila prenizka in sta bila diskvalificirana. Ta del dresa popolnoma nič ne vpliva na dolžino skoka, uspešnost in končni rezultat,« je zatrdil selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj.

V slovenski reprezentanci so se takoj lotili odprave napake tako, da so v noči s sobote na nedeljo luknjali drese, da je bila prepustnost po predpisih. Vodstvo reprezentance je zatrdilo, da imajo zdaj dresi na vseh mestih predpisano prepustnost zraka. Prvič se je zgodilo, da sta bila diskvalificirana dva tekmovalca, ki bi morala stati na odru za zmagovalce. V preteklosti je takšna kazen doletela le Nemca Severina Freunda, ker na dresu ni imel ustrezne plombe.

Drugo zmago zapored je tako dosegel Norvežan Tande, ki je bil po prvi seriji sedmi. »Zame je bila to dobra tekma. Prvi skok ni bil na najvišji ravni, a nisem imel velikega zaostanka za najboljšimi. Drugi skok je bil resnično dober in upam, da bo takšnih še veliko v letošnji zimi. Noro je biti na vrhu,« je povedal Danile Andre Tande, veliki zmagovalec prvih dveh tekem v letošnji zimi. Drugi je bil Avstrijec Philipp Aschenwald in tretji Slovenec Anže Lanišek, ki je tako pridobil dve mesti, in sanjsko začel letošnjo sezono, saj je bil na obeh tekmah na stopničkah.

Domen Prevc dve uri na doping kontroli

»Seveda sem zadovoljen z vsakimi stopničkami. Ker skoki še niso bili pravi, bi bil zelo zadovoljen s petim mestom. Glede na petek, ko sem imel velike težave, so bili skoki v soboto pravo nasprotje. V mojih skokih je še veliko prostora za izboljšave,« je bil vidno zadovoljen Anže Lanišek. Timi Zajc je nazadoval na osmo mesto, potem ko je kot vodilni po prvi seriji naredil napako na odskočni mizi. Domen Prevc je bil enajsti, potem ko je v finalu napredoval kar deset mest, nato pa se kar dve uri mučil na kontroli dopinga.

»Vsi so zelo dobro, če ne celo odlično opravili svojo nalogo. Lanišek je naredil dva zelo dobra skoka. Zajc je naredil izjemen prvi skok, drugi je bil v slabih vetrovnih razmerah malce slabši. Domen Prevc je bil odličen v finalu v prav tako težkih vremenskih razmerah. Tudi Peter Prevc in Semenič, ki sta bila žal diskvalificirana, sta odlično skočila. To nas navdaja z zadovoljstvom, da je vseh pet fantov v dobri formi in smo na pravi poti. V nadaljevanju moramo biti le sproščeni in verjeti vase,« je povedal Bertoncelj. Peter Prevc je bil zelo razočaran, ker je zaradi diskvalifikacije ostal brez stopničk, saj je v zelo dobri formi. Nasploh slovenska reprezentanca ni povsem unovčila dobre forme in dejstva, da skakalcem kot rojenim letalcem zelo leži velika skakalnica v Ruki, ki je že prava mala letalnica.

Karavana svetovnega pokala se zdaj seli v Rusijo, kjer bosta konec tedna dve tekmi v Nižnjem Tagilu. Slovenija bo nastopila z enako zasedbo kot na prvih dveh postojankah: Lanišek, Zajc, Peter in Domen Prevc, Semenič ter dolžnika iz Ruke Bartol in Justin.