Bennett je navodila izdal, potem ko so se obeti tretjih predčasnih volitev od aprila še povečali. Njegova Nova desna stranka namreč močno računa na glasove prebivalcev naselbin na volitvah.

Nova naselbina naj bi zrasla na območju tržnice na ulici Šuhada, ki vodi do svetega kraja, kjer naj bi bil pokopan biblični Abraham. Cesta je sedaj za promet večinoma zaprta.

V Hebronu pod močno vojaško zaščito živi okoli 800 izraelskih naseljencev ter kakih 200.000 Palestincev. Z novim gradbenim projektom naj bi število judovskih naseljencev v mestu podvojili.

V soboto so izraelske sile jugozahodno od Hebrona sicer ubile Palestinca, ki naj bi metal bencinske bombe na vojaško vozilo.

Izrael je po splošnih volitvah aprila in septembra še naprej v političnem krču. Če poslanci rešitve za oblikovanje koalicije ne bodo našli do 11. decembra, bodo sledile še ene volitve.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem na današnji seji vlade prebivalcem izraelskih naselbin na Zahodnem bregu sporočil še eno dobro novico, in sicer jim je obljubil okoli 11,5 milijona ameriških dolarjev za izboljšanje varnosti.

Izraelske naselbine na Zahodnem bregu predstavljajo kršitev mednarodnega prava in jim Palestinci odločno oporekajo.