Po navedbah organizatorjev se je v Firencah v soboto zbralo 40.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med njimi so prevladovali študenti, mladi zaposleni in družine. Organizator jih je pozval, naj plakate s političnimi sporočili pustijo doma, mnogi pa so s seboj prinesli kartonaste podobe sardin.

Gibanje proti desnemu populizmu je vzniknilo 14. novembra v Bologni, ko je mesto obiskal Salvini pred regionalnimi volitvami v tradicionalno levi Emiliji-Romanji januarja prihodnje leto. Četverica mladih je hotela dokazati, da lahko zberejo več ljudi kot Salvini, ki je nastopal v dvorani z okoli 5500 sedeži. Sardine so preko facebooka pozvale k shodu, ki je pritegnil okoli 15.000 ljudi.

Gibanje je v zadnjih dveh tednih na severu države pripravilo vrsto demonstracij. V soboto so njihovi protesti potekali še v številnih drugih krajih, med drugim v Neaplju, Ferrari in Trevisu. Danes naj bi se akcije gibanja nadaljevale.

Salvini, ki med drugim slovi po svoji strogi migrantski politiki, trenutno nabira podporo po italijanskih regijah. Liga, ki je od propada koalicije z Gibanjem pet zvezd polet v opoziciji, je glede na ankete najbolj priljubljena stranka in ji je konec oktobra uspela zmaga na regionalnih volitvah v Umbriji, sedaj pa upa na uspehe še v drugih regijah. Prve regionalne volitve bodo 26. januarja v Emiliji-Romanji.