Na Kitajskem sedaj ljudje ne bodo mogli dostopati do mobilnih storitev oz. ne bodo mogli dobiti telefonske številke, ne da bi operater shranil optično podobo njihovega obraza. Tako bodo lahko oblasti preverjale identitete več sto milijonov uporabnikov interneta v državi.

Novo zakonodajo so napovedali septembra, v veljavo pa stopa danes. Uradno sporočilo kitajskega ministrstva za tehnologijo navaja, da morajo mobilni operaterji uporabiti "umetno inteligenco in druga tehnična sredstva" za preverjanje identitete oseb, ki pridobijo novo telefonsko številko.

Telefonske številke povezane z osebnimi izkaznicami

Kitajska vlada si že od leta 2013 prizadeva za registracijo uporabnikov mobilnih telefonov z njihovim pravim imenom, kar pomeni, da so telefonske številke povezane z osebnimi izkaznicami. Uporaba tehnologije prepoznavanja obrazov na Kitajskem sicer v zadnjih letih hitro napreduje, njena raba se širi od trgovin do nadzornih sistemov.

Medtem ko raziskovalci svarijo pred tveganji, ki jih zbiranje biometričnih podatkov pomeni za zasebnost, so kitajski potrošniki tehnologijo v veliki meri sprejeli. Je pa nek kitajski profesor novembra vložil eno prvih tožb na tem področju proti safari parku v mestu Hangzhou, ki zahteva skeniranje obraza pred vstopom.

Številni Kitajci so tudi ob uvajanju zadnjih sprememb na spletnih družbenih omrežjih izrazili bojazen, da bodo njihovi biometrični podatki ukradeni ali prodani. Skrbi jih tudi zaostrovanje nadzora, še dodaja AFP.