Protestniki so vdrli v dva premogovnika v zvezni državi Brandenburg in v rudnik lignita na Saškem. Akcijo je organizirala okoljevarstvena skupina Ende Gelände v znak protesta proti vladni okoljski politiki. Nemška vlada namerava do leta 2038 ukiniti izkoriščanje premoga, kar je po prepričanju protestnikov prepozno.

Po navedbah nemških oblasti je več kot tisoč ljudi sodelovalo v protestih v rudnikih Jänschwalde in Welzow-Süde na Brandenburškem ter v rudniku United Schleehain na Saškem. Po navedbah okoljevarstvene skupine Ende Gelände pa naj bi se na protestih zbralo 4000 ljudi, poroča Deutsche Welle.

Policisti so jih pregnali šele po nekaj urah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Omenjena okoljevarstvena skupina je kritična do okoljske politike nemške vlade, ki po njenem prepričanju ne naslavlja učinkovito okoljske problematike. Premogovnik Jänschwalde je eden največjih onesnaževalcev med rudniki v Evropi, nedavno je sodišče naložilo, da mora zaradi pomanjkljivih ocen o vplivu na okolje omejiti svojo dejavnost.