Obveščevalni odbor je sklenil svoj del javnih zaslišanj in bo prihodnji teden predstavil poročilo o svojem delu, ki bo podlaga za nadaljevanje postopka v pravosodnem odboru.

Ta bo predvidoma do konca leta sestavil točke obtožnice proti Trumpu, najverjetneje zaradi zlorabe pooblastil, podkupovanja in oviranja preiskav.

Predstavniški dom je preiskavo pred ustavno obtožbo ali impeachmentom sprožil septembra zaradi prijave žvižgača o neprimerni vsebini telefonskega pogovora med Trumpom in predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim 25. julija.

Prepis pogovora in zaslišanja prič so pokazali, da je Trump od Zelenskega v zameno za vojaško pomoč prosil za preiskavo sina nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna in natolcevanja desničarskih blogerjev, da se je Ukrajina in ne Rusija vpletala v ameriške volitve 2016.

Trump je na koncu pomoč Ukrajini septembra sprostil brez preiskav, ker je slišal za ovadbo žvižgača in je bil pod pritiskom republikanskih senatorjev, ki jih je zanimalo, kaj se dogaja s pomočjo Ukrajini, ki so jo odobrili.

Ameriški predsednik zdaj trdi, da je ustavna obtožba brezpredmetna, saj je bila pomoč Ukrajini nakazana brez preiskave. Odločiti se mora, ali bo na po njegovem prepričanju lažno preiskavo poslal svoje odvetnike in ji s tem potrdil legitimnost.

Nadler je svoje republikanske kolege v odboru pozval, naj ga obvestijo, ali nameravajo izdati poziv pričam, o čemer bo potem glasoval celotni odbor, v katerem imajo demokrati večino. Republikanci bodo zagotovo zahtevali zaslišanje žvižgača.

Pravosodni odbor predstavniškega doma bo 4. decembra neformalno zaslišal pravne strokovnjake o instituciji ustavne obtožbe. Postopek naj bi se nadaljeval do potrditve obtožnice, kar je za demokrate sedaj neizogibno ne glede na to, da bo po mnenju analitikov republikanska večina v senatu Trumpa na koncu razglasila za nedolžnega in ga pustila na položaju do izteka mandata.