Britanski predvolilni kampanji daje prav poseben pečat veliko številk, povezanih z obljubami strank. Ko jih je neodvisni Inštitut za proračunske študije postavil pod drobnogled, je ocenil, da ni mogoče verjeti obljubljenemu trošenju obeh velikih strank, konservativne in laburistične. Za konservativce pravi, da bodo morali porabiti več, kot napovedujejo, za laburiste pa, da ne bodo mogli uresničiti obljub o povečani porabi javnega denarja.

Laburisti bi morali posaditi več kot 270.000 dreves na dan

Pri številkah trenutno najbolj odmeva tekma strank o tem, pod katero bi na Otoku posadili več dreves. Laburisti obljubljajo posaditev dveh milijard dreves do leta 2040, da bi po naravni poti zmanjšali ogljikove izpuste v ozračju. To bi pomenilo, da bi od 12. decembra, če bi prišli na oblast, morali vsak dan do leta 2040 posaditi v povprečju več kot 270.000 dreves. Tudi druge stranke obljubljajo veliko novih dreves, saj je spoprijemanje s podnebnimi spremembami velika in vse večja tema kampanje. Televizija Channel 4 je organizirala celo soočenje, posvečeno izključno temu problemu, za katerega daleč največje zanimanje kažejo študenti in drugi mlajši Britanci. Zato je bilo toliko bolj presenetljivo, da se je na soočenju pojavilo samo pet od sedmih povabljenih političnih prvakov.

Preteči Johnson je sprožil plaz kritik

Manjkala sta konservativni premier Boris Johnson, ki je dejal, da se ne more pojavljati vsepovsod, in vodja brexitske stranke Nigel Farage, ki da se noče pojavljati na Channel 4. Pri televiziji pa so se odločili, da namesto njiju na oder postavijo ledeni skulpturi zemlje, ki sta se med soočenjem počasi tajali.

Na manjkajočega Johnsona se je vsul plaz kritik. Ne samo zato, ker je premier, ampak ker se je Downing Street 10 uradno pritožil zaradi nadomestitve premierja s talečo se skulpturo. Televiziji očita »provokativno politično pristranskost«. Johnson naj bi tej televiziji zagrozil, da bo vlada po volitvah preučila njeno licenco javne televizije. Kaj takega se na Otoku še ni zgodilo. Johnsonu sta se letos sicer že zamerila legendarni novinar Channel 4 Jon Snow, ki se je na glasbenem festivalu Glastonbury pridružil množici pri vzklikanju »Je.eš torijce!«, in glavna urednica novic Dorothy Byrbe, ki je Johnsona opisala kot znanega lažnivca in strahopetca, njegov odnos do medijev pa primerjala z odnosom Vladimirja Putina.

Torijci se bojijo premierjevih spodrsljajev

Johnson tudi sicer zavrača nekatere medije in novinarje, levičarskemu dnevniku Daily Mirror so prepovedali vstop v Johnsonov kampanjski avtobus. Premier noče pristati na sodelovanje v BBC-jevi seriji polurnih intervjujev s političnimi prvaki, ki jih vodi znani novinarski »inkvizitor« Andrew Neal, ki je strah in trepet med politiki. Vodjo laburistov Jeremyja Corbyna in voditeljico SNP in škotsko premierko Nicolo Sturgeon je že zasliševal. Vodstvo konservativcev so boji, da bi Johnson pred volitvami rekel ali naredil kakšno veliko neumnost, ki bi ogrozila sedanjo prednost v anketah. Med vsemi prvaki najbolj ponavlja vedno iste fraze, govori zelo posplošeno in nima pregleda nad podrobnostmi.