Pogled na Kamnitnik, kjer je nekoč stala vojašnica, je po novem veliko prijaznejši. Pod hribom se razprostira mogočna stavba, v kateri bo po današnji otvoritvi začel delovati vrtec Kamnitnik.

Škofjeloški župan Tine Radinja zadovoljstva z novo pridobitvijo občine ne skriva: »To je največji in brez dvoma najsodobnejši vrtec v našem okolju. Gre tudi za enega najmanj energetsko potratnih vrtcev v Sloveniji,« je poudaril. Prostora bo za 15 oddelkov, nekatere bodo preselili, nekateri bodo prišli v vrtec povsem na novo.

Vrtec je stal skoraj sedem milijonov evrov, od tega je občina po besedah župana Radinje prejela 1,3 milijona evrov nepovratnih sredstev Eko sklada, saj so se odločili za skoraj ničenergijsko gradnjo z veliko lesa. »Prepričan sem, da se objekt na dolgi rok, če imamo pred očmi odnos do okolja, več kot izplača,« še dodaja. Objekt se, kot navajajo na občini, razprostira na območju 10.000 kvadratnih metrov, od tega obsegajo zunanje zelene površine in igrišča 5000 kvadratnih metrov. Vrtec je zgrajen v dveh etažah, iz obeh pa se pride v zeleno okolje parka brez stopnic.

Čakalni seznam se bo skrajšal

V novo enoto Kamnitnik se selijo vsi oddelki enote Čebelica, ki deluje v dijaškem domu. »Poleg že obstoječih pa bo v novem vrtcu začel delovati nov razvojni oddelek ter štirje oddelki prvega starostnega obdobja (do 3. leta). Novi oddelki se bodo odpirali postopoma, eden že decembra letos, dva v januarju prihodnje leto in eden mesec kasneje,« poudarjata vodja občinskega oddelka za družbene dejavnosti Rok Primožič in predstavnik za odnose z javnostmi Jernej Tavčar.

Tik pred začetkom delovanja novega vrtca je bilo v Škofji Loki po podatkih občine na čakalni listi za vpis v vrtec 92 otrok, od tega 87 v prvem starostnem obdobju. Na občini pričakujejo, da bo po odprtju novih oddelkov na čakalni listi še okoli 35 otrok večinoma prvega starostnega obdobja.