Čeprav je v njihovih ustih še vedno prisoten grenak priokus, pri Cedeviti Olimpiji o polomu v Zadru ne razmišljajo več. Poraz z 38 točkami razlike je za Ljubljančane pozabljen. Misli so bile tako ves teden, v katerem niso imeli obveznosti v evropskem pokalu, posvečene velikemu obračunu v 9. krogu lige ABA, ko bo jutri v Stožicah gostoval prvak Crvena zvezda.

Obračun proti evroligašu bo imel še dodatno težo, saj ga bodo spremljali tudi košarkarji in strokovni štab Olimpije iz leta 1994. Takrat je klub prišel do največjega uspeha do zdaj, ko je v Lozani osvojil evropski pokal. Ob polčasu jih bo vodstvo kluba počastilo, prisotni pa bodo med drugimi tudi junaka Roman Horvat in Dušan Hauptman ter trener Zmago Sagadin.

Olimpija stavi na svežino

»Tekme, kot je bila proti Zadru, se tekom sezone dogajajo, iz njih pa moramo povleči najboljše in se na svojih napakah tudi učiti. O pretekli nedelji ne želimo preveč razmišljati. Pred nami je težak razpored tekem, na katerih lahko, če smo pravi, dosežemo pomembne zmage, s katerimi se lahko dvignemo po lestvici in si tako tlakujemo pot za dober drugi del sezone,« se je trener Olimpije Slaven Rimac bolj kot v preteklost raje ozrl v prihodnost. Ta jutri prinaša Crveno zvezdo in s tem priložnost, da zmaji vzamejo odmeven skalp ter s tem vložijo dokončno kandidaturo za najvišja mesta v ligi ABA.

Za presenečenje bodo zmaji morali pokazati morda celo najboljšo predstavo do zdaj, hkrati pa igrati z veliko energije, saj bodo v tekmo vstopili bolj spočiti od nasprotnika. Olimpija je namreč zadnjo tekmo igrala v nedeljo, medtem kot je Crvena zvezda v ligi ABA na parket stopila v ponedeljek proti Mornarju, v četrtek pa bila na delu še v evroligi proti Valencii. Obračun proti Beograjčanom bo poseben za Marka Simonovića, Maika Zirbesa in Jako Blažiča, ki so v preteklosti nosili dres Crvene zvezde in bili ljubljenci tamkajšnjih navijačev.

»Pred nami je tekma proti najbolj kakovostni ekipi v ligi ABA. Zvezda bo v Stožice prišla samozavestna, a tudi utrujena, zato je tu naša prednost, saj smo imeli teden dni časa, da se pripravimo na obračun. Verjamem, da bomo odigrali dobro tekmo, upamo pa, da nas bo podprlo čim več navijačev,« pravi Jaka Blažič, ki je bil na zadnjih dveh tekmah proti Brescii in Zadru nerazpoložen.

Primorska in Krka gostujeta

Tudi preostala slovenska predstavnika v ligi ABA Primorska in Krka bosta na delu jutri. Koprčani bodo gostovali pri Ciboni, ki je resda na zadnjih dveh tekmah prišla do zmag, ko je na kolena spravila Krko in Mego, a jasno je, da so gostje v vlogi favorita. Trener Jurica Golemac kljub uspehu pred tednom dni proti FMP ni bil zadovoljen, predvsem ne z obrambo. »Če bomo želeli narediti kaj več, bo morala biti obramba na precej višji ravni,« je bil jasen Jurica Golemac, ki ga na Cibono vežejo posebni spomini, saj je z njo leta 2014 kot pomočnik Slavena Rimca osvojil ligo ABA.

Precej težje delo čaka Krko, ki bo v Beogradu proti Partizanu v vlogi avtsajderja. Novomeščani gredo lahko v tekmo povsem sproščeni. »V Beograd ne gremo samo sodelovat. Poskušali se bomo čim bolje upreti. Partizan med tednom ni imel tekme v evropskem pokalu, zato bomo potrebovali veliko energije, da se jim enakovredno postavimo po robu. Z igralci se še vedno navajamo drug na drugega, a moram reči, da kažejo veliko volje za napredovanje,« pravi trener Krke Vladimir Anzulović.

Liga ABA, 9. krog: FMP – Zadar sinoči, danes ob 20. uri: Mornar – Budućnost, jutri ob 12. uri: Igokea – Mega, ob 17. uri: Olimpija – C. zvezda, ob 20. uri: Cibona – Primorska, Partizan – Krka.