V najmočnejših domačih evropskih nogometnih ligah so že vstopili v drugo tretjino sezone, če bi se ta nadaljevala v podobnem ritmu in bi točkovno enak stik z vrhom uspelo zadržati istim moštvom kot doslej, pa bi najbolj razburljivi in izenačeni ligi spremljali v Nemčiji in Španiji. Medtem ko v Franciji (PSG in Marseille) in Angliji (Liverpool in Leicester) že prva dva kluba loči po osem točk ter je v Italiji tolikšna razlika med prvim in tretjim (Juventus in Lazio), je v Nemčiji (Borussia (M) in Eintracht Frankfurt) in Španiji (Barcelona in Valencia) enaka razlika, torej osem točk, med prvim in desetim! Se pravi, da se v bundesligi znotraj osmih točk »gnete« več kot polovica lige, v la ligi pa natanko polovica. Je pa res, da imata prav v Španiji vodilna in po točkah izenačena Barcelona in Real Madrid (28) tekmo manj od nasprotnikov, saj imata v dobrem še prestavljeni medsebojni derbi. No, že jutri pa čaka Barcelono še en derbi z madridskim klubom, v gosteh proti moštvu Jana Oblaka Atleticu, ki trenutno na četrtem mestu zaostaja za tri točke.

Glede zadnjega je torej v Španiji kljub omenjeni izenačenosti vse v okviru pričakovanj. Pri čemer je do te prišlo predvsem zaradi dokaj skromnih predstav vodilnih. Barcelona je sicer v zadnjem času rezultatsko suverena in je na zadnjih osmih tekmah kar sedemkrat zmagala, a je ob tem hkrati že zbrala tudi natanko toliko porazov (3) kot v celotni zadnji šampionski sezoni. Atletico pa je medtem resda izgubil le enkrat, a mu to ne pomaga kaj dosti, saj izredno težko tudi zmaguje; od štirinajstih tekem jih je namreč kar polovico remiziral, od tega šest od zadnjih osmih. Ker je med tednom klonil tudi v ligi prvakov proti Juventusu in bo do zadnjega trepetal za uvrstitev v izločilne boje, Barcelona pa si je po zmagi nad Borussio (D) že zagotovila prvo mesto, ter glede na omenjeno formo v prvenstvu, so tako pred tekmo v vlogi favorita zagotovo Katalonci. A tudi ti po igri ne blestijo, na kar trenerja Ernesta Valverdeja vselej opomnijo tudi novinarji, ki so ga s tem v zadnjem času že nekajkrat pošteno ujezili. »V Barceloni se vselej zganja hrup okoli načina naše igre. Tudi ko zmagujemo v serijah, to ni dovolj, saj se od nas zahteva, da tekmecu vselej odčitamo nogometno lekcijo. A včasih je to enostavno neizvedljivo,« je povedal Valverde, ki je bil precej boljše volje, ko se je razgovoril o vse boljši kemiji, ki se na igrišču kaže med prvim zvezdnikom Lionelom Messijem in novincem Antoinom Griezmannom.

Prav za Francoza bo jutrišnja tekma nekaj posebnega, saj bo prva v dresu Barcelone proti nekdanjemu klubu, v katerem je preživel pet sezon, ki so mu denimo zadostovale, da se je s skupno 133 zadetki na večni klubski lestvici strelcev prebil do kar petega mesta. Tokrat pa bo njegova zadnja ovira prvič slovenski vratar Jan Oblak, ki je v pogovoru za časnik As priznal, da bo vse skupaj malce nenavadno: »Vendarle sva bila dolga leta soigralca. A odločil se je, kot se je, vseeno pa sem prepričan, da imamo vse potrebno za zmago.« Oblak bo tokrat od soigralcev sicer pogrešal poškodovana Savića in Diega Costo, medtem ko pri gostih ne bo kaznovanega Busquetsa ter poškodovanih Semeda in Dembeleja.