Dars bo na torkova pogajanja povabil turškega gradbinca Cengiz, ki je oddal najnižjo ponudbo v vrednosti 99,6 milijona evrov, prav tako se bo pogajal s konzorcijem podjetij Kolektor CGP, Riko in turški Yapi Merkezi (121 milijonov evrov) ter konzorcijem podjetij Implenia Avstrija, Implenia Švica in CGP Novo mesto (121,5 milijona evrov).

Izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora je Dars začel iskati že decembra 2017, a so pritožbe oddajo naročila močno zavlekle. Tudi na sklep o izbiri izvajalca bo še možna pritožba, tokrat zadnja.

Predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic je prejšnji teden na okrogli mizi o oddaji javnih naročil dejal, da jo "kar nekako pričakujemo". To bo že peti krog pritoževanja, je spomnil, ob tem pa je bil kritičen do zakonodaje, ki "omogoča pritoževanje skoraj v nedogled".

Z vlaganjem pritožb se je zamaknila tudi sama gradnja druge cevi, katere začetek je bil predviden sredi lanskega leta. Medtem je gradnja avstrijske strani predora stekla že septembra lani. Sama gradnja naj bi sicer trajala pet let. Na Darsu so pojasnili, da se bodo po podpisu pogodbe z izvajalcem, kar bi se lahko zgodilo okoli novega leta, sestali z avstrijskimi kolegi in pregledali časovnico projekta.