Iraški premier Adel Abdul Mahdi je danes napovedal odstop zaradi protestov, ki državo pretresajo dva meseca in so se sprevrgli v nasilje ter streljanje policije na demonstrante s pravimi naboji, kar so kritizirali tudi v Organizaciji združenih narodov. Tako naj bi varnostne sile ubile že več kot štiristo pretežno mladih neoboroženih protestnikov, več kot 17.000 ljudi pa je bilo ranjenih, sodeč po podatkih iraške visoke komisije za človekove pravice.

Eden najhujših dni je bila minula sreda, ko so protestniki v Nadžafu zažgali poslopje iranskega konzulata, policija pa je zatem ubila šestdeset ljudi. Vse osebje se je iz konzulata predčasno umaknilo. Razlogi za proteste mladih Iračanov so predvsem slabe življenjske razmere, brezposelnost in neizpolnjene obljube o ukrepih za izboljšanje razmer. Trdijo tudi, da je politični sistem skorumpiran in lutka v rokah Irana, da v veliki meri služi predvsem interesom šiitskega režima v Teheranu, ki krepi svoj vpliv v Iraku vse od padca Sadama Huseina leta 2003. Iranske milice so igrale pomembno vlogo v bojih proti Islamski državi, prejšnji mesec pa so ob začetku protestov vzele v bran premierja Mahdija, ki je položaj prevzel oktobra lani.

Preden je Mahdi (77) napovedal odstop, mu je podporo odrekel tudi glavni iraški šiitski klerik, ajatola Ali Al Sistani, ki ima široko podporo javnosti in velik politični vpliv, oglaša pa se ne prav pogosto. Po tem sporočilu Al Sistanija je Mahdi dejal: »V odgovor na njegov poziv bom parlamentu predstavil zahtevo, da sprejme moj odstop s čela vlade, kakor hitro je mogoče.« Parlament se bo na izredni seji sestal jutri ali v nedeljo.

Protestniki so novico o Mahdijevem odstopu na bagdadskem trgu Tahrir sprejeli z valom navdušenja in vzklikov. Napovedujejo pa, da premierjev odstop ne pomeni konca demonstracij, ampak »je to šele začetek – tu bomo ostali, dokler ne odstopita vlada in ves s korupcijo okuženi politični razred,« je za Reuters dejal Mustafa Hafid, eden od protestnikov, ki so se danes zabarikadirali na trgu. V četrtek in danes se je nasilje sicer nadaljevalo, v Nasiriji so varnostne sile ubile 32 protestnikov, potem ko so nekateri poskušali vdreti v poslopje policije. Oblasti so napovedale, da bo dogodke preiskala posebna komisija.