Teniška sezona se je z zaključno prireditvijo v SiTi Teatru včeraj uradno končala. Najboljša teniška igralca minule sezone sta postala Aljaž Bedene in Polona Hercog, dva izmed treh Slovencev, ki sta na svetovni lestvici uvrščena med najboljših sto. Slovenski tenis je v iztekajočem se letu v primerjavi z lani doživel več odmevnih trenutkov. Neuresničeni želji sta ostali prva slovenska moška turnirska zmaga na seriji ATP ter uvrstitev v osmino finala enega od štirih turnirjev največje četverice.

Aljaž Bedene osamljeni slovenski igralec med najboljšimi

Aljaž Bedene je edini slovenski teniški igralec, ki redno igra na turnirjih najvišjega ranga. Sezono je začel na 67. mestu. Sprva je nazadoval za 30 mest, leto pa zaključuje kot 58. igralec sveta. Šestič v karieri bo v novo leto vstopil kot član elitne stoterice. V tej sezoni je na prvih treh turnirjih za grand slam v Melbournu, Parizu in Londonu izpadel v prvem krogu, največji uspeh pa je dosegel v New Yorku, kjer se je prebil v tretji krog. Skupno je na turnirjih največje četverice v karieri dosegel deset posamičnih zmag. Poleg OP ZDA je Bedene v tej sezoni najbolj zablestel v Metzu, kjer je bil na pragu prve slovenske moške posamične zmage na turnirjih ATP, a je moral v finalu priznati premoč Francozu Jo-Wilfiedu Tsongaju.

Tridesetletni Bedene ima razlog za optimizem. Za njim je najboljša sezona doslej na trdi podlagi. Od zmage na turnirju v Portorožu do četrtfinala na Dunaju je namreč dosegel 18 posamičnih zmag in 5 porazov. Sredi sezone se je znašel brez trenerja, potem ko sta se razšla z Gorazdom Gavrilovom. V Portorožu si je poiskal pomoč pri slovenskem selektorju Mihi Mlakarju, kmalu pa si je našel novega trenerja, in sicer Nemca Markusa Wislspergerja, s katerim sta začela poskusno sodelovati na letošnjem OP ZDA v New Yorku. Tesno še naprej sodeluje z Mlakarjem in bratom Andražem. »Sezono sem začel slabše, z zadnjim delom pa sem zelo zadovoljen. Prihodnje leto se bom trudil nadgraditi rezultate,« obljublja Aljaž Bedene, ki bo novo sezono začel v Dohi.

Napredek Blaža Role

Od slovenskih teniških igralcev je v tej sezoni najbolj napredoval Blaž Rola. Ptujčan je pod vodstvom nekdanjega igralca Grege Žemlje po večini nastopal na turnirjih serije challenger, kjer je dosegel nekaj odmevnih uvrstitev, dosegel 35 zmag in 21 porazov. Leto je začel kot 209. igralec sveta, končuje ga na 146. mestu. Na Rolandu Garrosu se je prebil skozi kvalifikacije, v lepi luči pa se je predstavil tudi v Portorožu, kjer je v polfinalu priznal premoč Aljažu Bedenetu.

Slovenija se je letos izkazala v Davisovem pokalu, kjer je v sklopu 2. evro-afriške skupine v Kairu premagala Egipt. Zasluge za slovenske uspehe ima drugo leto zapored Aljaž Bedene, ki je po vrnitvi v Slovenijo še neporažen v ekipnem tekmovanju. Črna pika slovenskega moškega tenisa v tej sezoni so bila nesoglasja teniške zveze z Blažem Kavčičem, ki so vrhunec dosegla v Portorožu. »Gostovanje v Egiptu je bilo še težje, kot smo pričakovali, saj smo naleteli na številne težave. Danes bosta igrala dvoboj Pakistan in Indija, s poražencem pa se bomo v Davisovem pokalu pomerili marca. Verjamem, da se bomo pomerili s Pakistanom. Termin ni ugoden, a verjamem, da bomo napredovali,« je optimističen selektor Miha Mlakar.

Blizu osmine finala

Na mesto najboljše slovenske teniške igralke se je vrnila Polona Hercog. Lansko leto je bila 85. igralka sveta, za Tamaro Zidanšek in Dalilo Jakupović. Na turnirjih največje četverice je dosegla po 4 zmage in poraze, kar pomeni, da se je na vseh turnirjih v povprečju uvrstila v drugi krog. Najboljša je bila na Wimbledonu, kjer je v 3. krogu proti Američanki Coco Gauff zapravila dve zaključni žogici, da bi se prvič v karieri prebila v osmino finala turnirja za grand slam. Štajerka je največji turnirski uspeh dosegla v Luganu, kjer je osvojila turnir WTA serije 250. 28-letna Polona Hercog leto končuje kot 49. igralka sveta, višje je bila doslej le dvakrat. Pred devetimi leti je bila 47., pred osmimi pa 36.

Polona Hercog sezono desetič končuje med najboljšo stoterico. Uspehom navkljub je imela Mariborčanka za seboj burno leto. Peščeno sezono je začela brez trenerja, tako da je v Lugano odpotovala v lastni režiji. S trenerjem Željkom Krajanom sta namreč prekinila zasebni in trenerski odnos. A ne za dolgo. Hrvat je začel znova sodelovati s Polono Hercog že nekaj tednov pozneje na Rolandu Garrosu, kjer je Slovenka v tesnem dvoboju priznala premoč Američanki Sloane Stephens.

Tamara Zidanšek se je utrdila med najboljšo stoterico

Po lanskem preboju med najboljšo stoterico se je letos v njej utrdila Tamara Zidanšek. Konjičanka si je lani z uvrstitvijo ob koncu leta na 79. mesto priborila nastope na vseh štirih turnirjih največje četverice, na katerih je letos dosegla prvi dve zmagi. Tamara Zidanšek letošnje leto končuje na 63. mestu. Za njo je predvsem uspešen prvi del sezone, ko je ubranila lansko zmago v Bolu na Braču ter bila finalistka Nürnberga, medtem ko je bila v drugi polovici slabša, saj se na trdi podlagi ni znašla tako kot njene sosede na svetovni lestvici.

Nihče ne dvomi, da bi lahko letos postala članica elitne stoterice tudi Kaja Juvan, ki pa se je sredi sezone odločila, da se bo dobra dva meseca posvetila maturi. Ljubljančanka se je povzpela do 106. mesta na svetovni lestvici, leto pa končuje na 126. mestu (lani je bila 178.). Ena najobetavnejših slovenskih športnic je na Wimbledonu dosegla prvo zmago v glavnem delu turnirjev največje četverice. Najodmevnejši dvoboj je odigrala v drugem krogu v Londonu, kjer je dobila prvi niz proti Sereni Williams. Med drugim je v kvalifikacijah Rolanda Garrosa nadigrala Coco Gauff. »Nisem si zadala ciljev na svetovni lestvici, saj sem vedela, da me čaka naporna sezona. Uspešno sem jo končala ter si pridobila nekaj dragocenih izkušenj na najvišjem nivoju, ki jih bom skušala unovčiti v nadaljnji karieri,« pravi Kaja Juvan.

Dalila Jakupović nazadovala

Od slovenskih igralcev je na svetovni lestvici najbolj nazadovala Dalila Jakupović. Lani je bila Primorka izbrana celo za slovensko teniško igralko leta, potem ko se je povzpela do 70. mesta in leto končala kot 80. igralka sveta. V zadnjem tednu je napredovala na 184. mesto, potem ko je bila nekaj tednov celo slabša kot dvestota. Za Dalilo Jakupović pa je uspešno leto po zaslužku, saj je s turnirskimi nagradami zaslužila celo več kot leto poprej. Razlog je bil, da si je kar na treh turnirjih velike četverice z uvrstitvijo na svetovni lestvici zagotovila nastop v prvem krogu, na katerih so zaslužki zelo visoki.

Da se lahko od vrhunskega tenisa dobro živi, kaže lestvica zaslužkov slovenskih igralcev v letošnjem letu. Andreja Klepač se sicer letos ni uvrstila na sklepni turnir najboljše osmerice med dvojicami, a si je kljub slabši sezoni priborila lep nagradni zaslužek. Kot tudi najstarejša slovenska igralka v teniški karavani 38-letna Katarina Srebotnik.