Leipzig in Barcelona sta po Bayernu, Juventusu, Realu Madrid, Tottenhamu in Manchestru Cityju v sredo postala šesti in sedmi klub, ki sta si v petem krogu nogometne lige prvakov zagotovila nastop v osmini finala lige prvakov. Uspeha so se še posebej razveselili pri nemškem predstavniku. Ta je z remijem pred domačimi gledalci proti Benfici (2:2) poskrbel za prav poseben mejnik, saj se je kot prvo vzhodnonemško moštvo po padcu berlinskega zidu uvrstil iz skupinskega dela tekmovanja. »Prvič v zgodovini bomo nastopili v izločilnih bojih lige prvakov. To pomeni, da klub dela v pravi smeri,« je dejal strelec obeh zadetkov za domače Emil Forsberg. Leipzig se pod pokroviteljstvom Red Bulla v evropski nogometni vrh prebija z meteorno hitrostjo, saj je od njegove ustanovitve do nastopa med 16 najboljših moštev stare celine minilo zgolj desetletje.

Haaland kot še noben najstnik doslej

Nemški podprvak iz sezone 2016/2017 sicer ne utegne biti edini klub, ki bo pod okriljem proizvajalca energijske pijače nastopil v osmini finala. Potem ko je tri točke osvojil na gostovanju pri Genku (4:1), bo v igri zanj vse do zadnjega tudi Salzburg. Pri Avstrijcih je spet zablestel Erling Braut Haaland, ki je v igro vstopil v drugem polčasu in z dvema zadetkoma izdatno pomagal svoji ekipi do visoke zmage. Devetnajstletnik se je doslej med strelce vpisal na prav vsaki tekmi lige prvakov v tej sezoni, kar ni uspelo še nobenemu najstniku. »Lepo je postaviti rekord, vendar me ti niti ne zanimajo. Pomembna je le ekipa,« je zatrdil Erling Braut Haaland, ki se bo s soigralci v zadnjem krogu doma pomeril z Liverpoolom. »So najboljša ekipa na svetu, a pred domačimi gledalci smo zelo močni,« je pristavil Norvežan. Ta je na 19 tekmah letošnje sezone mrežo zatresel že sedemindvajsetkrat, po petih obračunih v najmočnejšem klubskem tekmovanju pa na lestvici strelcev z osmimi zadetki zaostaja le za Bayernovim golgeterjem Robertom Lewandowskim (10 golov).

Vrednost mladeniča je na nogometni tržnici v manj kot letu dni posledično poskočila s petih milijonov na 30 milijonov evrov, nogometni poznavalci pa napovedujejo, da se bo bitka zanj med evropskimi velikani vnela že v prihajajočem zimskem prestopnem roku. Za igralca sta se menda močno ogrela Juventus in Manchester United, na čelu katerega je Haalandov nekdanji trener pri Moldeju, rojak Ole Gunnar Solskjaer. Otoški mediji so se v tem tednu razpisali, da je nogometašev oče in agent Alf-Inge Haaland že obiskal rdeče vrage, španski pa, da se utegne v boj za nadarjenega strelca vmešati tudi Real Madrid. A zadnjo besedo bo imel Salzburg, ki ob podpisu pogodbe z napadalcem letošnjega januarja ni vključil odkupne klavzule, zato ga menda ne namerava prodati za manj kot 100 milijonov evrov.

Lionel Messi zamajal stolček Luciena Favra

Po bledih predstavah v zadnjih tednih so si nekoliko oddahnili pri Barceloni, pri kateri se je znova potrdilo, da v letošnji sezoni bistveno bolje nastopa na domačem kot na tujem dvorišču. Tokrat je na Camp Nouu s 3:1 premagala Borussio Dortmund, za kar se lahko Katalonci še enkrat več zahvalijo zvezdniku Lionelu Messiju. Argentinec je bil nezaustavljiv in svoj 700. nastop v dresu španskih prvakov zaključil z dvema asistencama in golom, posledično pa v nezavidljiv položaj postavil gostujočega trenerja Luciena Favra. Ta si bo po slabem vstopu v sezono kožo na klopi moštva reševal na sobotnem prvenstvenem gostovanju v nemški prestolnici proti Herthi. »Znašli smo se v zahtevnem položaju, vendar ostajam samozavesten. Verjamem v moštvo,« upanja po porazu ni izgubil Lucien Favre. Bolj kritičen je bil športni direktor Dortmundčanov Michael Zorc, ki je neuspeh pospremil z besedami: »To ni bil pravi korak na poti iz krize.«