Včeraj je po spletu završala novica, da naj bi bila v kratkem, 2. decembra, dražba zarubljene mačke. V dokumentu, ki je krožil po facebooku, je bilo zapisano, da bodo na dražbi prodali zarubljeno triletno mačko Saro pasme serval, katere vrednost je ocenjena na 3700 evrov, izklicna cena pa je 1400 evrov. Ljudje so se predvsem spraševali, kako je – le nekaj dni po tem, ko je državni zbor razpravljal o tem, ali so živali čuteča bitja ali ne – mogoče, da hišni ljubljenček postane predmet izvršbe. Pa tudi, da je mačka zarubljena zaradi 400 evrov dolga do veterinarske klinike.

Zakon dovoljuje rubež živali

Mačka Sara se je v izvršbi znašla kljub temu, da zakon nekatere stvari in tudi živali izključuje iz rubeža. Toda na tem seznamu so »živali in orodja, ki so potrebni za kmetijstvo, in plodovi, ki so odrezani ali še niso pobrani iz zemlje«, med njimi pa ni domačih živali. »Rubež domačih živali je dovoljen, razen če gre za plemensko ali delovno živino. Ti primeri so zelo redki, čeprav sem jih nekaj že imel. Zarubil in prodal sem klavno govedo,« je dejal izvršitelj Robert Dorn in dodal, da je primer plemenske živine bik za razplod ali žival, ki ima rodovnik. Tako se poraja vprašane, ali je plemenska žival tudi mačka Sara. »Težko je reči. Če bi moral rubiti, bi se posvetoval s sodiščem,« je dodal.

Ta nenavadna dražba bi morala potekati drugega decembra, vendar je bila, kot nam je povedala izvršiteljica, ki vodi izvršbo, Irena Erjavec, prestavljena za nedoločen čas, ker se dolžnica ne odziva. Pravi, da želijo najprej vzpostaviti stik z dolžnico, se z njo pogovoriti in morda najti dogovor. Kot pravi rubežnica, je mačko v izvršbo predlagala klinika, ki ji lastnica mačke dolguje. S klinike Moj vet so nam na vprašanje, zakaj so se odločili za rubež živali, odgovorili, da »slovensko pravo še vedno šteje živali kot stvari, ki so v pravnem prometu, zato je bilo mogoče zoper lastnico vložiti izvršbo z rubežem prav te mačke«. Dodali so še, da živali niso želeli škodovati, nasprotno, »z dražbo smo se zavzeli za to, da mački najdemo primernega lastnika, ki ji bo lahko zagotovil tudi ustrezno bivalno okolje in oskrbo«.