Ko pa so poslanci na dolgo in široko razpravljali o tej povišici, so žalili prav vse upokojence, kar je popolnoma moralno zavrženo in nazorno kaže na njihovo demokratično nezrelost. Ta primer jasno kaže, da stranke in njihovi poslanci nimajo pojma o konstitucijski zgradbi države. Solidarnostni principi veljajo za celotno zgradbo socialne politike. Od neto plač in pokojnin pa se plačujejo samo tržne storitve.

Pri nas imamo že desetletja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki sedaj znaša kar 420 evrov na leto, kar socialno ogroža vse tiste z nizkimi plačami in nizkimi pokojninami. Poleg tega imamo skoraj celotno zobozdravstvo na samoplačniški osnovi. In za ogromno ostalih storitev javnega zdravstva moramo plačati iz svojega žepa zaradi predolgih čakalnih vrst, ki ne ogrožajo le našega zdravja, temveč tudi naše življenje. Skratka, zmeda na kvadrat.

Vse to kaže na nedelovanje države, ki bi morala zastopati vse državljane. Tako stanje je tipični odraz strankokracije in tej ustreznih poslancev.

Mag. Janez Tršan, Ljubljana