Pljučnega raka in smrti, 1200 na leto, najbolj smrtonosne od vseh vrst, povzročajo v 90 odstotkih cigarete. Pri ženskah naraščajo za 5 odstotkov na leto – torej vsako leto 20 žensk več zboli in umre. A o tem se ne poroča. Pomislite, da bi bilo tako v prometu, na katerega smo nesorazmerno pozorni. A to je le ena od 20 vrst raka, ki jih kajenje povzroča. Kako grozni so šele raki glave in vratu? Namesto tega imamo pretežno komercialne mesece »moških in ženskih« rakov, da bi prikrili ta dejstva, novembra smo še nedavno ozaveščali o pljučnem raku. Kampanja Pljučni rak z gospo Artnik na plakatih ne omeni ne kajenja ne cigaret, kaj šele tobačne industrije. Neizrečena implikacija je sledeča: krivda in odgovornost je na kadilcih, čeprav je za vse te smrti, bolezni in trpljenje 100-odstotno odgovorna in kriva tobačna industrija. Potrebovali bi kampanjo o evropskem kodeksu proti raku, pravilno prevedenem, ta dejstva bi moral poznati tudi vsak šolar.

V Sloveniji sploh še nismo imeli izobraževalne kampanje o kajenju; predvajanje videa Pljuča so kot goba ni bilo podprto ne s strani ministrstva (MZ), Inštituta za javno zdravje (NIJZ) ali Onkološkega inštituta (OI) v Ljubljani. Vsakodnevno cigarete namerno prodajajo otrokom, očitno nesposobna inšpekcija (to je edina razlaga) tega ne preprečuje in ne kaznuje. Tobačni oglasi in znamke so še vedno marsikje, na pepelnikih in mestih prodaje, kar je že nekaj let nezakonito in kazni visoke. A tega denarja, ki leži na cesti in dejansko rešuje življenja, pa zviti davkarji ne bodo pobrali? Predsednik KPK Štefanec je očitno kar pozabil na preiskavo julijske akcije tobačne industrije in lobistov, ko so »prepričali« pol parlamenta in odbora za zdravstvo, vse poslance LMŠ in številne druge, da bi še kar reklamirali tako smrtonosni izdelek. Niti stališča OI, MZ in NIJZ ne morejo iz kurikuluma 5. razreda OŠ umakniti zgodbe Ni bil požar, ki desetletnikom očitno propagira kajenje – a šolski minister Pikalo in šolski zavod vedo več od zdravstvene stroke? Epiloga pa ni, ne tukaj, ne tam, ne nikjer.

Eriku Breclju pa sporočam, da je to tista velika korupcija, ne pa le provizije pri materialih. Cigarete so najsmrtonosnejši izdelek v zgodovini človeške civilizacije, osrednja sramota modernega potrošništva. O posledicah, prikrivanju medijev in pasivnosti zdravnikov je pisal George Seldes že v 30. letih 20. stoletja. V letu 2019 pa nekateri mediji celo pišejo o kadilcem prijazni Avstriji, ker so nekadilce izpostavljali strupenemu dimu. RTV Slovenija piše PR-članke o edinem »Marlboro manu«, ki je dolgo živel (in ni kadil), ne pa o drugih, ki so zaradi kajenja prezgodaj umrli; pri 51 letih umrli Wayne McLaren je proti industriji celo pričal. Ali ni to precej nenavadno prikazovanje dejstev v smislu zlatega propagandnega pravila: osredotočimo se le na pozitivne stvari?

In gospe Žličar, predsednici Društva onkoloških bolnikov, ki pozna knjigo Zlati holokavst, je sprejemljivo, da je podpredsednica tega društva dolgoletna tobačna menedžerka Brezovar-Goljarjeva, o čemer sem dovolj ostro protestiral v reviji ZZS Isis? Kampanje tega društva zdaj zvito valijo vso odgovornost na posameznike: Moški, poskrbite zase, Zakorakajte k zdravju ipd. In zdravnikov oziroma zdravniških organizacij ne moti, da tobačna menedžerka kroji edine večje kampanje o raku v državi? Kot je pisal že prof. Keber: vprašanje, kdo je primeren za vodenje države, OI, MZ, NIJZ, zdravniških organizacij, nadzor programa DPOR itd., je tako le še retorično.

Luka Šolmajer, Ljubljana