Massachusetts je tako postal prva ameriška zvezna država s tako celovito prepovedjo. Nekaj drugih, kot je New York, je uvedlo začasne prepovedi. Organizacije za boj proti kajenju in z njim povezanim boleznim so zakon pozdravile in menijo, da se bo s tem zmanjšalo kajenje med mladoletniki. Tobačna industrija je tiho, združenja trgovin in lokalov pa napovedujejo tožbe.

Zakon ima sicer eno izjemo, saj dovoljuje prodajo omenjenih prepovedanih izdelkov v posebnih kadilskih barih s posebnim dovoljenjem. Ti bodo lahko prodajali le tolikšne količine, ki jih je mogoče pokaditi na kraju samem.

Največja novost je prepoved prodaje cigaret z okusom mentola, česar v drugih državah še niso storili. Začasna prepoved elektronskih cigaret v New Yorku namreč mentolovih cigaret ne zadeva zaradi skrbi nad porastom policijskega nasilja nad manjšinami.

Mentolove cigarete so posebej priljubljene med temnopoltimi Američani in aktivist Al Sharpton je dosegel, da zanje prepoved ne bo veljala, ker ga skrbi, da bi se policisti znova bolj spravljali na temnopolte kršitelje kot na belopolte.

V ZDA trenutno vlada velika panika zaradi elektronskih cigaret, ker je 42 ljudi umrlo zaradi z njimi povezanih bolezni in okvar pljuč, 2100 pa jih zbolelo. Problem z elektronskimi cigaretami z okusom naj bi bil predvsem v tem, da so zelo priljubljene med mladimi in prepoved naj bi bila v njihovo korist.

Predsednik ZDA Donald Trump je ob izbruhu panike v medijih napovedal ukrepanje na zvezni ravni. Nato je storil korak nazaj in namesto prepovedi elektronskih cigaret se je Trump nato odločil za srečanja s predstavniki industrije in zdravstvenimi delavci ter dodatne študije.