Revija Portland Monthly je objavila pričanja treh žensk, ki trdijo, da se jim je Sondland, bogati hotelir iz Seattla, maščeval profesionalno, ker so zavrnile njegova spolna namigovanja.

Ena od žensk, Jana Solis, je povedala, da je Sondlanda spoznala leta 2008, ko je iskala službo kot strokovnjakinja za varnost v hotelih. Dejala je, da sta se s Sondlandom dobila na kosilu, kjer ji je ponudil službo "moje nove hotelske bejbe", nato pa jo je lopnil po zadnjici.

Kasneje jo je povabil k sebi domov v Portland, kjer naj bi pregledala njegovo osebno zbirko umetnin, med katerimi je bila tudi slika Sondlanda s takratnim predsednikom Georgeom Bushem, v hišici ob bazenu pa se je slekel pred njo. Na ene od kasnejših srečanj jo je na silo poljubil.

Druga ženska, Nicole Vogel, je povedala, da se je leta 2003 s Sondlandom sestala na večerji, saj je iskala vlagatelja za novo revijo. Po večerji jo je odpeljal v hotel, ki je bil v njegovi lasti, in jo povabil v sobo, kjer je od nje zahteval objem ter jo zagrabil za obraz in poskušal poljubiti.

Voglova je dejala, da ga je zavrnila in odšla. Kasneje je od Sondlanda dobila elektronsko sporočilo, v katerem je zavrnil financiranje njenega projekta.

Sondland je v sporočilu za javnost zavrnil obtožbe in Voglovo obtožil "zahrbtnega novinarstva". "Te neresnične trditve o neželenem dotikanju in poljubljanju so izmišljene in po mojem mnenju usklajene s političnim namenom," je zapisal. "Nimajo nobene podlage v dejstvih in jih kategorično zanikam," je dodal.

Voglova je lastnica mesečnika Portland Monthly, ki je objavil članek. V reviji so pojasnili, da so zaradi vpletenosti v zgodbo članek pripravili skupaj z ugledno neprofitno medijsko organizacijo ProPublica, ki se ukvarja s preiskovalnim novinarstvom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sondlandov odvetnik je za revijo povedal, da je bil članek objavljen ravno v času, da bo škodoval veleposlanikovi verodostojnosti v preiskavi pred ustavno obtožno Donalda Trumpa.

Sondland je doniral milijon dolarjev za Trumpovo inavguracijo in je bil kasneje imenovan za ameriškega veleposlanika pri EU.

Čeprav je Sondland Trumpov podpornik, je minuli teden na zaslišanju v kongresu priznal, da je sledil navodilom predsednika, ki je od Ukrajine zahteval preiskavo svojega tekmeca Joeja Bidna v zameno za vojaško pomoč.