Trump je 25. julija Volodimirja Zelenskega prosil za uslugo glede preiskave svojih političnih nasprotnikov in ukrajinskemu predsedniku povedal še, da mu bo vse pojasnil njegov osebni odvetnik Rudy Giuliani. Zelenski takrat še ni vedel, da Trump zadržuje izplačilo pomoči, ki jo je kongres potrdil. Zaradi tega so kongresni demokrati 24. septembra sprožili preiskavo pred ustavno obtožbo za Trumpovo odstavitev.

Eden od glavnih argumentov Trumpove strani proti ustavni obtožbi je, da zločina ni bilo, ker je bila pomoč Ukrajini nakazana. Nova informacija, da sta dva pravnika Bele hiše Trumpa konec avgusta opozorila na prijavo žvižgača, pa namiguje, da je Trump kmalu potem pomoč le sprostil v pričakovanju škandala in preiskav.

Zelenski je bil sicer po poročanju ameriških medijev tik pred tem, da mu naredi uslugo in uvede preiskave. Potem ko je bila pomoč sproščena, se ukrajinskemu predsedniku ni bilo več treba izpostaviti nevarnosti, da bi se zameril demokratom, in preiskave ni bilo.

Preiskava pred ustavno obtožbo se bo prihodnji teden nadaljevala v odboru za pravosodje predstavniškega doma kongresa, kjer bodo 4. decembra zaslišali pravne strokovnjake glede same institucije ustavne obtožbe oziroma impeachmenta. Verjetno bodo zaslišali še kakšne priče, vendar pa je materiala za sestavo obtožnice že dovolj.

Javna zaslišanja v odboru za obveščevalne zadeve so pokazala, da Trump ni bil nikoli naklonjen Ukrajini in analitiki menijo, da je to idejo dobil od ruskega predsednika Vladimirja Putina. Potem ko ga je kongres le prisilil v podporo Ukrajini, naj bi skušal od nje dobiti politično korist za domače volitve. Ukrajinsko vodstvo je izsiljeval z zadrževanjem pomoči in z obiskom Zelenskega v Beli hiši.

To sicer še ne pomeni, da bo Trumpa doletela kakršnakoli kazen. O odstavitvi bo odločal senat, kjer imajo večino republikanci, in čeprav je več Američanov za ustavno obtožbo in odstavitev kot proti, pa razlika ni dovolj velika, da bi republikance prepričala v odstavitev svojega predsednika.

Nekaj zadrege je tudi med Trumpom in Giulianijem. Nekdanji župan New Yorka, ki je za Trumpa vodil podtalno diplomacijo z Ukrajino, je že pred dnevi namignil, da sam ne bo prenašal krivde za škandal, ko je javno povedal, da ima na zalogi veliko informacij.

Trump je, kot kaže, sporočilo dobil, saj je v torek povedal, da nima pojma, kaj je v Ukrajini počel Giuliani. Ta naj bi Trumpovem imenu spodbujal Ukrajince, naj uvedejo preiskave proti demokratom, kar je Giuliani tudi sam javno povedal, sicer z besedami, da je po Trumpovem nalogu deloval proti korupciji. Nenazadnje pa je v prepisu telefonskega pogovora navedeno, da je Trump Zelenskemu povedal, da mu bo Giuliani vse razložil.

Potem, ko si je Trump navidezno opral roke od Giulianija, proti kateremu teče preiskava FBI, se je v sredo odzval Giulianijev odvetnik Robert Costello in dejal, da je Giuliani poklical Trumpa in mu razložil, da ni mislil resno, ko je govoril, da ima zavarovalno polico, če mu bo kdo hotel naprtiti krivdo za vse malopridnosti, ki jih je počel v imenu Trumpa.

"Giuliani se ne bi smel šaliti, saj sploh ni smešen. Rekel sem mu, da je deset tisoč komikov brez službe, on se pa šali," je Costello povedal za Reuters. Giuliani je pred tem povedal, da je bil le sarkastičen. V sredo je povedal, da ni bil v Ukrajini, da so Ukrajinci prihajali k njemu in da ni tam ničesar služil.