Kitajska je poklicala na zagovor ameriškega veleposlanika, ogorčeno kritizirala uradni Washington in zagrozila s povračilnimi ukrepi, potem ko je predsednik Donald Trump podpisal zakona v podporo protestnikom v Hongkongu in njihovim zahtevam po avtonomiji in spoštovanju človekovih pravic. »ZDA so odkrito podprle nasilne kriminalce… Ta ameriška spletka je obsojena na propad. Samo dvignila bo zavedanje o zloveščih namerah ZDA in njihovi hegemoniji,« je v izjavi zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo.

Uradni Peking potezo Trumpa razume kot vmešavanje v notranje zadeve države, ki lahko poslabša ozračje v pogovorih za končanje trgovinske vojne med državama, čeprav se zdi, da je kompromis v interesu obeh.

Prvi podpisani zakon ameriškemu zunanjemu ministrstvu narekuje, da najmanj enkrat na leto oceni, ali je avtonomija Hongkonga še zadostna, da upravičuje njegov poseben status, zaradi katerega je denimo izvzet iz vseh carinskih ukrepov, ki so jih ZDA sprejele proti Kitajski v trgovinski vojni. Obstajajo tudi ocene, da bi z zamrznitvijo ali ukinitvijo tega statusa ekonomsko škodovali prav tistim, ki naj bi jih zakon ščitil, saj Hongkong uživa visok standard prav zaradi tega, ker je eno najbolj svobodnih območij trgovine na svetu. Zakon predvideva tudi sankcije proti kršiteljem človekovih pravic. Drugi podpisani zakon prepoveduje prodajo izdelkov Hongkongu, ki jih policija uporablja proti protestnikom, denimo solzivca in gumijastih nabojev.

Zakona sta šla v parlamentarni postopek junija in bila sprejeta z veliko večino, tako da bi ju kongres znova potrdil, tudi če bi Trump vložil veto. Zakonodajo je v senatu v postopek vložil republikanski senator Marco Rubio, Kitajska pa razmišlja, da bi mu prepovedala vstop na svoje ozemlje.

Darilo za zahvalni dan

Protestniki v Hongkongu so Trumpov podpis zakonov sprejeli z navdušenjem in ga označili za darilo ob današnjem ameriškem prazniku, zahvalnem dnevu.

Oblasti v Hongkongu so kritizirale potezo Trumpa in sledijo politiki Pekinga, so pa v nedeljo na lokalnih volitvah doživele hladen tuš s hudim porazom propekinških kandidatov. Hongkonška policija je medtem začela pregledovati kompleks politehnične univerze, kjer so se pred tem zabarikadirali protestniki. Zdaj naj bi poslopje vsi zapustili, prizorišče pa so pregledovali policisti v civilu.

Protesti v Hongkongu so se začeli marca proti osnutku zakona o izročanju oseb sodiščem v preostalem delu Kitajske. Zakon so oblasti pod pritiskom demonstracij umaknile, protestniki pa zdaj zahtevajo še izpolnitev dodatnih štirih zahtev: preiskavo nasilja policije nad protestniki, umik obtožnic, demokratične volitve voditeljev Hongkonga in prenehanje označevanja protestov za nemire. ba, agencije