Italijanski nogometni prvoligaš iz Rima je junija, v času prestopov, postavil nov mejnik v družbeno odgovornih kampanjah. V videoobjavah na družbenih omrežjih je namreč poleg obrazov svojih novih igralcev objavil tudi obraze pogrešanih otrok z vsega sveta. Na prvi pogled nenavadna akcija, ob kateri se je marsikdo vprašal, zakaj bi klub želel veselje ob prestopih kombinirati z žalostjo izgubljenih otrok, pa je v zgolj nekaj mesecih prinesla konkretne rezultate.

Klub AS Roma je v kampanji sodeloval s številnimi, tudi neitalijanskimi dobrodelnimi organizacijami in v svojih 72 videoposnetkih objavil obraze 109 pogrešanih otrok in mladostnikov iz 12 držav. Le nekaj mesecev po objavi so dobre novice prejeli kar petkrat. Septembra so našli 16-letnico iz Londona, ki je bila v treh videoposnetkih AS Roma, še pred tem pa 15-letnico, prav tako iz Londona, ki je bila v videoposnetku skupaj z novim igralcem Rome, turškim branilcem Mertom Cetinom. Poleg Britank so v tem času našli še dva pogrešana otroka iz Kenije, osemletno deklico in 13-letnega dečka, ter devetletnika iz Belgije.

Navdih v spotu iz leta 1993

Klub, ki ima na svojih družbenih omrežjih ogromno sledilk in sledilcev, je tako viralno moč svojih objav izrabil za iskanje pogrešanih oseb, in to v času, ko dobijo največ pozornosti z vsega sveta, torej ko najavljajo prestope. Za tokratno kampanjo stoji strateški vodja Paul Rogers, ki je navdih dobil v videospotu skupine Soul Asylum za skladbo Runaway Train, v kateri so objavili posnetke 36 pogrešanih otrok. Kar 26 so jih po objavi v videu tudi našli.

Kot je Rogers povedal za BBC, so želeli s svojim spletnim vplivom narediti nekaj dobrega, še posebno zato, ker je vzdušje na družbenih omrežjih nogometnih klubov pogosto precej napeto in škodljivo. Tokrat so dejstvo, da jim sledi 16 milijonov ljudi, izkoristili v prid vseh, čeprav se večina podjetij in blagovnih znamk želi distancirati od težkih in občutljivih tem, kot so pogrešani otroci. Pri AS Roma so se odločili, da se ne bodo ozirali na javno podobo, in upali, da tudi če ne najdejo nobenega od pogrešanih otrok, vendarle ozavestijo javnost in pomagajo organizacijam, ki se s tem ukvarjajo.

Je italijanski klub pomagal najti otroke iz Velike Britanije?

Pri objavi posnetkov so bili pozorni tudi na to, da skušajo s kombiniranjem igralcev in pogrešanih otrok čim bolj učinkovito naslavljati morebitno skupno občinstvo. Po podatkih britanske organizacije Missing Children samo v Veliki Britaniji vsako leto izgine 140.000 otrok; večino jih najdejo v prvih 24 do 48 urah, a približno odstotek je pogrešanih eno leto po izginotju, torej 1400. Kako lahko pri tem pomaga nogometni klub iz Italije? Ob objavi prestopa Chrisa Smallinga iz kluba Manchester United so ob njem objavili fotografijo pogrešanega otroka iz Anglije, dekle iz njegove objave so tudi našli, enako se je zgodilo pri objavi prestopa Davideja Zappacoste, ki je prej igral za Chelsea.

Gre za podoben pristop, kot so ga ubrali že v videu za skladbo Runaway Train, saj so Soul Asylum ob tem objavili več različic videa glede na to, kje so ga predvajali; različice so bile prilagojene za zahodno in vzhodno obalo ZDA, Veliko Britanijo in Avstralijo.

Ko nogometni klub ponudi tolažbo

Čeprav ni mogoče trditi, da so pogrešanih pet otrok našli izključno po zaslugi AS Roma, pa kampanja poleg ozaveščanja prinaša precej več. Sodeč po izjavah staršev pogrešanih otrok AS Roma ne pomaga samo tistim staršem, ki so svoje otroke našli, temveč tudi tistim, ki jih še iščejo. Kot poroča BBC, je eden od staršev, ki svojega sina pogreša že 31 let, ob objavi AS Roma dobil nepričakovano pomoč, saj se mu je oglasilo več deset navijačev Rome, ki mu je ponudilo pomoč in zaželelo uspeh pri iskanju. Kot pravi sam, je bilo tako, kot da bi prejel odejo za tolažbo.

V primeru, da otroka najdejo, klub čaka kar nekaj dela. Vsak ima namreč po zakonodaji pravico do pozabe, kar pomeni, da morajo organizacije v primeru, da je oseba najdena, na svojih družbenih omrežjih izbrisati vse sledi njihove identitete. Vsi videoposnetki morajo biti ponovno zmontirani brez njihovih obrazov, vse fotografije odstranjene, vse v upanju, da bodo najdeni otroci lahko živeli življenje brez stigme izginotja.