Kot so sporočili iz Mercatorja, čista dobička skupine nista primerljiva zaradi letošnje vpeljave novega standarda ter realiziranih dobičkov od lanske prodaje nakupovalnega središča v Beogradu in zemljišča v Srbiji.

Prihodke od prodaje je skupina povečala za 1,6 odstotka na 1,64 milijarde evrov, družba pa za 5,6 odstotka na 929 milijonov. Matična družba je obenem čisti dobiček medletno povečala za 7,6 odstotka na 15,65 milijona evrov.

Skupina Mercator, ki ima 19.800 zaposlenih, je v devetih mesecih po navedbah vodstva največjega slovenskega trgovca zelo uspešno nadaljevala z doseganjem ciljev poslovne strategije ter izvajanjem finančnega in poslovnega prestrukturiranja, hkrati pa dosegala ključne cilje v zvezi z zadolženostjo in pomembno izboljšala strukturo ročnosti finančnih obveznosti.

Neto finančni dolg se je v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 18,1 odstotka oz. 139,4 milijona evrov na 629,2 milijona evrov. Sočasno z razdolževanjem skupina nadaljuje največjo investicijo v zgodovini, to je gradnjo novega logistično-distribucijskega centra v Ljubljani.

»Jasna strategija, s katero Mercator poudarja sodelovanje z lokalnimi in regionalnimi dobavitelji, nove komercialne platforme ter novi, inovativni koncepti trgovine, ki so usmerjeni v priročne formate trgovin, povečujejo konkurenčnost Mercatorja in očitno dajejo dobre rezultate poslovanja,« je poudaril predsednik uprave skupine Tomislav Čizmić.

Najpomembnejša trga poslovanja skupine sta Slovenija in Srbija. V Sloveniji je skupina v devetmesečju ustvarila 57,3 odstotka vseh prihodkov od prodaje, na srbskem trgu pa 31,1 odstotka. V Črni gori je ustvarila 5,6 odstotka vseh prihodkov, v BiH 5,1 odstotka in na Hrvaškem 0,9 odstotka.

Prihodki od prodaje skupine v dejavnosti trgovine na drobno so se povečali za 1,4 odstotka na 1,24 milijarde evrov. V Sloveniji je družba zabeležila 4,7-odstotno rast prihodkov od prodaje v dejavnosti trgovine na drobno, ki so dosegli 691,4 milijona evrov.

Mercator je lansko jesen s Supernovo podpisal pogodbo o prodaji desetih trgovskih centrov v Sloveniji, ki jih po novem najema. Transakcija je bila zaključena sredi februarja. Supernova je plačala kupnino v vrednosti 116,6 milijonov evrov, ta pa je bila namenjena poplačilu finančnih obveznosti. V družbi napovedujejo, da bodo nadaljevali odprodajo poslovno nepotrebnega premoženja na vseh svojih trgih.

Mercator je del skupine Agrokor, ki je v fazi prestrukturiranja. Aprila je začela poslovati družba Fortenova grupa, na katero se bo preneslo zdrava jedra iz sistema skupine Agrokor, med zadnjimi se bo nanjo po načrtih prenesel tudi Mercator. Pogoji za prenos so pridobitev soglasja bank upnic Mercatorja, soglasje varuha konkurence in uspešno zaključena prevzemna ponudba za Mercator, so spomnili.

Agrokor je z 69,57-odstotnim deležem Mercatorjev največji delničar. Med večjimi so s fiduciarnimi računi Clearstream banking oz. ruska Sberbank z 18,54-odstotnim deležem, OTP banka s 6,74-odstotnim deležem in Addiko Bank z 2,84-odstotnim deležem.