Svet DeSUS je danes potrdil vse tri kandidate za vodenje stranke: dolgoletnega predsednika DeSUS Karla Erjavca, njegovo najresnejšo izzivalko, kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, in širši javnosti manj znanega jeseniškega občinskega svetnika Boruta Stražišarja. Še pred sejo sveta so se vsi trije predstavili izvršnemu odboru stranke.

Da naj pred člane izvršnega odbora stopita Pivčeva in Stražišar, je pred tednom dni predlagala kadrovska komisija DeSUS. Ta je ocenila, da sicer vsi trije evidentirani kandidati izpolnjujejo formalne pogoje, vendar pa pri kandidaturi Stražišarja in Pivčeve obstajajo vsebinski zadržki. Pri prvem je komisijo motilo to, da se je v stranko včlanil šele v času kandidacijskega postopka. Razlog za pomisleke pri kandidaturi Pivčeve pa so bili očitki v zvezi s projektom SRIPT oziroma sklic seje parlamentarnih odborov za kmetijstvo in za gospodarstvo na temo »nepravilnosti in spornosti dela ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri projektu SRIPT in drugih projektih«.

Poslanci SDS umolknili

Skupno sejo obeh odborov, ki se je odvila v ponedeljek, so zahtevali poslanci SDS, a so nato na njej umaknili tako rekoč vse predloge sklepov, ki so bremenili Pivčevo. Očitkov na njen račun sploh niso predstavili, v razpravi se niso oglašali. Slovenski demokrati ne želijo, da bi Karl Erjavec njihov napad na ministrico izkoristil za svoj obstanek na čelu stranke, so tišino običajno glasnih poslancev SDS tolmačili v drugih parlamentarnih strankah. »Očitno so v SDS Erjavcu še manj naklonjeni kot Pivčevi,« je bilo mogoče neuradno slišati med člani odborov. V tej luči je ponedeljkovo sejo razumel tudi prvak DeSUS. »Na seji se je več razpravljalo o Karlu Erjavcu kot pa o temi, zaradi katere je bila sklicana,« je dejal danes in izpostavil, da je tako v koalicijskih kot v opozicijskih vrstah zaznati velik interes po njegovi zamenjavi. Že danes namerava tako Erjavec preveriti namigovanja, da premier Marjan Šarec podpira njegovo protikandidatko Aleksandro Pivec. »Dobro bi bilo, da imava s premierjem en oseben pogovor in da te stvari razčistimo.« Erjavec sicer pričakuje, da bo premagal vse pasti in ovire in na januarskem kongresu DeSUS dobil še en mandat za vodenje stranke.

V DeSUS ni osamljena ocena, da si Erjavec, če bo na kongresu zmagal, Pivčeve ne bo več želel v vladi. Ali so te ocene pravilne, smo danes povprašali prvaka stranke upokojencev. Njegov odgovor se je glasil, da ne vidi razloga, da kmetijska ministrica ne bi nadaljevala dela. Seveda v primeru, če držijo njene navedbe, da v zadevi SRIPT ni naredila nič nezakonitega.

»Policijsko zaslišanje« Pivčeve

Tudi Pivčeva je danes dejala, da želi še naprej ostati ministrica, so pa trenutno njena prizadevanja usmerjena v zmago na januarskem kongresu. »Ne želim umazane kampanje. To bi bilo predvsem slabo za stranko,« je poudarila Pivčeva. Priznala pa je, da ji na današnji seji izvršnega odbora stranke »ni bilo ravno prijetno«. Da so bila vprašanja, ki so jih Pivčevi zastavljali zlasti podporniki Erjavca, neprijetna in obtožujoča, so nam dejali tudi nekateri drugi navzoči. Ob tem so celo dodali, da je dogajanje »na trenutke spominjalo na policijsko zaslišanje«.

Očitno je bil manj ostrih vprašanj deležen Stražišar. »Navzoče so zanimale osnovne informacije, kakšnih bolj vsebinskih vprašanj ni bilo,« je povedal po seji izvršnega odbora. Poudaril je, da tako proti Erjavcu kot proti Pivčevi osebno nima nič. Za kandidaturo za predsednika DeSUS pa da se je odločil zato, ker kot občinski svetnik na terenu vidi, da je v stranki treba imeti več posluha za starejše.