Dokumentarec z naslovom The Man Who Saw Too Much (Človek, ki je videl preveč) bo na sporedu danes zvečer ob 22:45 uri.

Kot so zapisali pri BBC-ju, je Boris Pahor najstarejši še živeči ujetnik v enem izmed najbolj smrtonosnih koncentracijskih taborišč Natzweiler. Veliko časa v ujetništvu je preživel tudi v drugih taboriščih z zloglasnimi imeni (Dachau, Dora, Harzungen, Bergen-Belsen). Vse svoje spomine na življenje v taboriščih pa je dvajset let po koncu druge svetovne vojne zapisal v knjigi Nekropola.

Britanci so Pahorja obiskali na njegovem domu v Trstu, kjer jim je pripovedoval številna svoja doživetja v času, ko je bil zaprt in interniran zaradi svojega boja proti fašizmu in nacizmu. Britanci pa so njegovo pripoved spravili v dokumentarni film, ki bo zdaj na ogled

V filmu bo tako moč videti številne prizore iz taborišč, ki se jih Pahor spominja zelo doživeto, opisal je tudi, kako so ga izdali, da je na koncu pristal v rokah Gestapa.

Zagotovo pa bo film izpustil marsikatero zanimivost iz dolgega življenja znamenitega slovenskega pisatelja in intelektualca. Na srečo je v Dnevnikovem arhivu nekaj odličnih zapisov o njem, na primer tale portret Ervina Hladnika Milharčiča.