Obsojeni so zaradi napada, umora in financiranja terorizma, je sporočil tožilec Abdulah Abu. Enega od obtoženih so zaradi pomanjkanja dokazov oprostili.

V napadu 1. julija 2016 so v restavraciji v diplomatski četrti napadalci s strelnim orožjem in mačetami ubili devet Italijanov, sedem Japoncev, Američana ter dva državljana Bangladeša, ki so jih zajeli za talce. Umrla sta tudi dva policista, preden je vojska vdrla v restavracijo in končala 11-urno zasedbo restavracije. V operaciji za osvoboditev talcev so ubili pet skrajnežev in rešili več kot 10 ljudi.

Skrajneži so z napadom hoteli opozoriti na skrajno skupino Islamska država in pokazati, da je močna tudi v Bangladešu, je povedal Abu. Dodal je, da je bil namen omadeževati podobo Bangladeša v svetu in destabilizacija te 165-milijonske večinsko muslimanske države.

V napad je bilo vpletenih 21 ljudi

Preiskovalci so ugotovili, da je bilo v napad vpletenih 21 ljudi, načrtovali so ga pet mesecev, tarča pa so bili tujci, da bi škodili ugledu države v mednarodni skupnosti.

Obtožili so samo osem osumljencev, saj so jih 13 ubili med operacijami proti skrajnežem, ki so jih po napadu izvajali po državi. V njih so varnostne sile v zadnjih treh letih ubile več kot sto skrajnežev, poroča dpa.

Na izreku sodbe so bili danes navzoči vsi obsojenci, pa tudi svojci nekaterih žrtev.

V preiskavi so tudi ugotovili, da so bili obtoženci pripadniki frakcije prepovedane islamistične skupine JMB iz Bangladeša. Odgovornost za napad je sicer prevzela Islamska država, a policija je vztrajno trdila, da ta džihadistična skupina v državi ni dejavna in da gre za napad omenjene lokalne islamistične skupine.