Tla so se na grškem otoku Kreta začela tresti nekaj pred osmo zjutraj. Epicenter potresa z magnitudo 6, 1 je bil na globini 56 kilometrov v morju v bližini grškega otoka Kreta, poročajo tuji mediji. Po navajanju grških medijev so se tla tresla dolgo, potres pa so čutili tudi v več kot 250 kilometrov oddaljenih Atenah. Podatkov o poškodovanih in materialni škodi za zdaj ni. Kot navajajo nekateri mediji, so morali nekateri ljudje zapustiti svoja bivališča, žrtev naj ne bi bilo. Šole v mestu Kissamos na Kreti so danes zaprte.

»Še nikoli nisem čutil tako močnega potresa. Vsa hiša se je tresla. Ustrašil sem se, da ne bo zdržala,« je dejal neimenovani moški. »Vse se je treslo. Trajalo je neverjetno dolgo, bila sta dva močna valovanja tresenja ,« je dejal drugi neimenovani vir.

Nekoliko šibkejši potres z magnitudo 5,2 je Grčijo prizadel že poleti. Grčija sicer leži na stiku dveh tektonskih plošč, zato potresi tam niso nepričakovani.

Potresa naj ne bi bila povezana

Po včerajšnjem potresu v Albaniji, v katerem je umrlo več kot 20 ljudi, najmanj 600 pa je poškodovanih, reševalci pod ruševinami še iščejo morebitne preživele. Reševalno ekipo je v Albanijo poslala tudi Slovenija. Tla se po potresu z magnitudo 6,4 še niso umirila, iz Albanije namreč poročajo o najmanj 300 popotresnih sunkih.

Strokovnjaki pravijo, da današnji in včerajšnji potres med seboj nista povezana, saj sta epicentra obeh potresov predaleč, da bi imela neposredni vpliv eden na drugega.

Potres v bližini Krete pa ni bil edini, ki so ga danes zaznali seizmografi. Hrvaški mediji poročajo tudi o manjšem potresu, ki je imel epicenter v Jadranskem morju blizu Tirane.

Tla so se včeraj tresla tudi v Bosni v bližini Mostarja. Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so namreč včeraj 10.19 zabeležili potresni sunek magnitude 5,4. Potres so čutili tudi posamezni prebivalci Slovenije.

Objavljamo še seznam najhujših potresov na Balkanu v zadnjih 100 letih.