Potem ko se slovenski košarkarski reprezentanci zaradi takšnih in drugačnih razlogov ni uspelo prebiti preko kvalifikacij na svetovno prvenstvo, se za izbrano vrsto začenja novo obdobje. Februarja bo začela boj za uvrstitev na evropsko prvenstvo, kjer bi branila naslov prvaka, med 23. in 28. junijem pa jo čakajo kvalifikacije za olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto v Tokiu. Mesto na olimpijskem turnirju so si na svetovnem prvenstvu poleg gostiteljice Japonske že zagotovili Španija, Francija, Avstralija, Iran, ZDA, Argentina in Nigerija, za preostala štiri mesta pa se bo udarilo 24 reprezentanc, ki jih bo današnji žreb (ob 14. uri v Miesu) razdelil v štiri glavne skupine, znotraj katerih bosta v vsaki po dve s tremi reprezentancami. Na olimpijske igre napredujejo zmagovalci turnirjev, ki jih bodo gostile Srbija (Beograd), Hrvaška (Split), Litva (Kaunas) in Kanada (Victoria). Ker je Slovenija pred žrebom v tretjem kakovostnem bobnu, v katerem je tudi Hrvaška, je jasno, da v Splitu zagotovo ne bo igrala. Delegacijo Košarkarske zveze Slovenije bodo na žrebu zastopali predsednik Matej Erjavec, generalni sekretar Rašo Nesterović in direktor moške članske reprezentance Matej Likar.

Če bo Slovenija v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo znova nastopila okrnjena, a vseeno v precej močnejši zasedbi kot v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, pa je pričakovati, da se bo junija v boj za olimpijske igre podala v najmočnejši postavi, torej tudi z zvezdnikom Dallas Mavericks Luko Dončićem. Dvajsetletni Ljubljančan v letošnji sezoni v najmočnejši ligi na svetu blesti in je ves čas v soju žarometov. Kljub osredotočenosti na zgoščen ritem tekem onkraj Atlantika pa je preko ameriških medijev že sporočil, da bo z veseljem oblekel reprezentančni dres ter da se že veseli vnovičnega igranja za Slovenijo. Prav zaradi tega si slovenski navijači bržkone želijo, da bi reprezentanca igrala tekme v Beogradu, a je po drugi strani jasno, da jo v tem primeru čaka sila težka pot do tako želenega premiernega nastopa na olimpijskih igrah, saj bi ji nasproti stala izjemno močna srbska reprezentanca z armado navijačev.

Na vsakem izmed štirih kvalifikacijskih turnirjev bo šest reprezentanc, razdeljenih v dve skupini s po tremi ekipami. Skupine A bodo sestavljale reprezentance iz 1., 4. in 5. kakovostnega bobna, skupine B pa reprezentance iz 2., 3. in 6. kakovostnega bobna. Pri žrebu reprezentanc na posamezne turnirje bo Fiba upoštevala tudi nekaj geografskih načel. Po odigranih tekmah znotraj posameznih skupin (23., 24. in 25. junija) ter prostem dnevu (26. junij) bodo 27. junija na sporedu polfinalni (A1 – B2 in A2 – B1), 28. junija pa še finalni obračuni zmagovalcev polfinalov, ki bodo prinesli zadnje štiri udeležence olimpijskih iger.