Minuli konec tedna je teniški Davisov pokal, zaključni turnir teniške sezone za moške, v Madridu prvič potekal v prenovljeni obliki. Zmage se je na domačih tleh veselila španska reprezentanca na krilih prvega igralca sveta Rafaela Nadala. Španci so v finalu premagali Kanado z 2:0 v zmagah.

Slabše sta se v prestolnici Španije odrezali obe balkanski predstavnici. Branilka naslova Hrvaška je po porazih proti Špancem in Rusom izpadla že po skupinskem delu. Bolje je šlo Srbom, ki so v skupini ugnali Francoze in Japonce. V četrtfinalu so se udarili z Rusijo in po izjemno napetem obračunu izgubili z 1:2. Filip Krajinović je bil z 1:6, 2:6 nemočen proti Andreju Rubljevu, Novak Đoković pa je z dvakrat 6:3 premagal Karena Hačanova in izid poravnal na 1:1. Odločal je dvoboj dvojic. Ruse sta zastopala Hačanov in Rubljev, pri Srbih je poleg Đokovića nastopil še Viktor Troicki. Prvi niz sta Srba dobila s 6:4, drugega z enakim izidom Rusa, zadnji pa se je zavlekel v podaljšano igro. V njej sta Troicki in Đoković zapravila kar tri zaključne žogice, na koncu pa sta jo z izidom 10:8 dobila Rusa. Srbija se je poslovila od tekmovanja, Rusija pa je svojo pot končala v polfinalu s porazom proti Kanadi.

Solze ob slovesu Tipsarevića

Toda srbsko razočaranje je vrhunec doseglo šele na novinarski konferenci. Srbski selektor Nenad Zimonjić ni mogel zadržati čustev, potočil je nekaj solz. Kot se je izkazalo kasneje, ne zaradi poraza, temveč zaradi zadnje reprezentančne akcije Janka Tipsarevića. »To vidim kot konec naše zlate generacije – četverice, ki sedi tukaj pred vami. Sanje so bile, da bi osvojili Davisov pokal, a stvari se včasih ne izidejo po željah. Na moštvenih tekmah moraš vedno dati vse od sebe za svojo državo. Za ekipo narediš, kar koli je treba. Fantje so dali vse od sebe, a tako je – enkrat izgubiš, drugič zmagaš. Vsi so opravili svojo nalogo, to je glavna stvar. Pa ne le zdaj, temveč vso kariero je bistveno, da daš vedno vse od sebe. Tekma je bila zelo čustvena, saj je Janko odigral zadnjo tekmo,« je s solzami na licih razlagal Nenad Zimonjić.

Mediji navdušeni nad iskrenostjo

Zelo razočaran je bil Viktor Troicki, ki mu v igri dvojic z Đokovićem ni uspelo premagati obeh Rusov. »Še nikoli se nisem počutil tako slabo. Nikoli v življenju. Opravičujem se ekipi, to je moja napaka, izneveril sem se vam,« je dejal trenutno 159. igralec sveta. Prvi zvezdnik ekipe Novak Đoković je tolažil oba, kmalu pa je neznani novinar prosil vse navzoče, naj iskrenost srbskih teniških igralcev nagradijo z aplavzom, kar se je tudi zgodilo. Zelo čustveno slovo od Davisovega pokala ni ostalo neopaženo niti v svetovnih medijih. Svoje junake slavijo srbski mediji, novinar New Yorka Timesa Chris Cleary pa je zapisal: »Nepozabna čustvena konferenca, polna solz po slovesu srbske ekipe. Želeli so osvojiti Davisov pokal za konec Tipsarevićeve kariere. Ni jim uspelo, a čustev in razočaranja niso želeli skriti. Čudovito.« Z njegovim zapisom so se strinjali tudi skrbniki organizatorjevih družbenih omrežij, ki so na twitterju zapisali: »Pripravite robčke, to je preveč čustveno za gledanje.«

Srbske reprezentante je v začetku tedna vsaj nekoliko potolažila novica, da so skupaj s Francijo dobili povabilo organizatorja na finalni turnir Davisovega pokala prihodnje leto, tako da jim pred tem ne bo treba igrati kvalifikacij. Na turnir so že uvrščene tudi vse štiri polfinalistke letošnje izvedbe. Hrvaška je bila v kvalifikacijskem žrebu prva nosilka, za mesto na turnirju se bo pomerila z boljšim iz para Indija – Pakistan. Vprašanje je, v kakšni obliki bo finalni turnir potekal prihodnje leto, saj sta Rafael Nadal in Novak Đoković naklonjena ideji, da se ta podaljša na devet dni, Roger Federer kot eden od glavnih mož pri konkurenčnem Laverjevem pokalu pa tej ideji, jasno, nasprotuje.