V devetih mesecih, toliko časa so kriminalno združbo s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, tajnim opazovanjem, sledenjem in prisluškovanjem, spremljali kriminalisti, se je pri dekletih iz Ukrajine, ki so bile zaposlene v Coctail baru v Medlogu pri Celju, zvrstilo najmanj sedemsto seksa željnih moških. Ti so za pol ure druženja z njimi odšteli 80 evrov, za eno uro 100, za vso noč pa 300 evrov. To je v obtožnici razkril tožilec Aljaž Britvič, ki je dodal še, da so žrtve od vsake stranke lahko zadržale polovico zaslužka, druga polovica pa je ostala družbi Esit. Ta je od septembra lani v stečaju, jo je pa domnevni glavni akter Jože Cank ustanovil izključno z namenom, da je prek nje izdajal fiktivne račune in na njih prikazoval, kot da pri njem zaposlena dekleta legalno opravljajo delo spremljevalk ali ponujajo pogovore s strankami. Plačo so iz naslova družbe Esit prejemali tudi drugi člani združbe, med njimi Ekrem Pobrić in Marjan Soršak, ki pa sta krivdo že priznala, s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju in bila obsojena na pogojno kazen.


Je šlo za zaroto?

Kaj vse se je v resnici dogajalo za zidovi Coctail bara v Medlogu pri Celju, so danes na sodišču in bodo tudi še na eni prihodnjih obravnav pojasnjevala dekleta, ki so bila domnevno žrtve trgovine z ljudmi in so bile, tako trdi tožilstvo, prisiljene v prostitucijo. A ne samo v Celju, zelo verjetno se je prostitucija dogajala tudi v eni od hiš na območju Šentruperta nad Laškim, ki jo je združbi v najem oddal nekdanji, danes že upokojeni policist Peter Školnik. To naj bi bil tudi njegov edini greh, tako piše v obtožnici. Sam pa se, tako kot tudi Maja Cank in Damjan Vindiš, ni želel zagovarjati. Robert Mramor, sicer zunajzakonski partner Maje Cank, ki mu obtožnica očita, da je dekleta prav tako novačil in jih iz Ukrajine vozil v Slovenijo, pa je dejal, da nič iz obtožnice ne drži, da gre za zaroto, ki je nastala na podlagi anonimne prijave policiji, in da je bil z vsemi dekleti v prijateljskem odnosu. Še več, dejal je, da dekleta razume in jih ne obsoja, saj da je tudi sam, preden je spoznal Majo, ponujal spolne storitve prek oglasa.

Za zaprtimi vrati

Izpovedi domnevnih žrtev, torej deklet iz Ukrajine, ki so pričale na celjskem sodišču, pa bodo ostale le v sodnem spisu, saj je njihovo zaslišanje potekalo za tesno zaprtimi vrati sodne dvorane. Sodnik Marko Brišnik se je namreč zaradi varovanja njihovega osebnega in družinskega življenja odločil tako, kot mu dovoljuje tudi 295. člen zakona o kazenskem postopku.

Obtožbe je v svojem zagovoru odločno zavrnil tudi Jože Cank, češ da so dekleta delo opravljala prostovoljno in po pogodbi o zaposlitvi. »Nisem bil niti vodja niti član nobene hudodelske združbe, ki bi se ukvarjala z organizacijo trgovanja z ljudmi in prostitucijo,« je dejal. In še, da je bil povod za to, da so se ga lotili, zelo verjetno spor z Goranom Kijanovićem, lastnikom nočnega lokala v Celju, ki naj bi se zbal konkurence, ko je izvedel, da naj bi Cank še en tak lokal, kot ga je imel v Medlogu, odprl tudi v mestu. Še več, med enim od sporov naj bi ga Kijanović celo napadel s steklenico refoška. Da dekleta niso bila ustrahovana, kot mu očita obtožnica, pa naj bi dokazovala tudi številna darila, tako pojasnjuje Cank, ki jih je prejemal od deklet. »Veliko daril sem dobil, predvsem vodko,« je dejal. In povedal, da je iz Ukrajine pripeljal 181 deklet in jim uredil delovna dovoljenja, ki so jih dekleta potem tudi podaljševala, tudi po 16-krat. »Če bi z dekleti ravnal tako, kot mi očita tožilstvo, se po obisku družine v Ukrajini verjetno nobena ne bi več vrnila v Slovenijo,« je še dejal Cank.