Ženske so boljše voznice kot moški. Provokativno? Da. Resnično? Nedvomno. Statistika namreč kaže, da kar 89 odstotkov prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški. »To je zastrašujoč podatek!« pravi Vesna Marinko, vršilka dolžnosti direktorice Javne agencije RS za varnost prometa (AVP). A to še ni vse – lani so kar enaindvajset nesreč s smrtnim izidom pod vplivom alkohola povzročili moški. Ženska eno. Letošnja statistika je za moške še bolj porazna – povzročili so namreč vseh 28 nesreč s smrtnim izidom. V zadnjih petih letih so bili odgovorni za 91 odstotkov umrlih udeležencev v nesrečah zaradi alkohola.

Ženske so na cesti previdnejše

Če za definicijo dobrega voznika vzamemo tistega, ki vozi varno in predvsem za volan sede trezen, s čimer pokaže odgovornost tako zase kot za druge udeležence v prometu, se družbeni stereotip o slabih voznicah nemudoma razblini. Mnogi, ki seveda obvladajo bočno parkiranje, šepajo pa na področju kulture vožnje, kritiko slabo prenašajo, zato je provokativna kampanja, s katero skušajo avtorji pritegniti pozornost javnosti in šokirati voznike, sprožila (manjši) plaz neprimernih komentarjev. »Pa saj avto ni v kuhinji,« je zapisal eden, drugi pa, naj »nikar ne kvasajo takšnih neumnosti«. Glas iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah Zavoda Vozim v tretji sezoni tako prevzemajo ženske, da bi s tem zlasti moške pozvale k odgovorni udeležbi v prometu brez alkohola.

Ženske v prometu tvegajo manj, na cesti so previdnejše, povzročijo manj prometnih nesreč s smrtnim izidom. »Razlike med spoloma so najbolj izrazite ravno pri alkoholu,« je najbolj izstopajoč dejavnik tveganja izpostavila Marinkova in pripomnila, da se agresivni in neodgovorni vozniki vendarle najdejo pri obeh spolih.

Na vozičku že dvajset let

Za vso to včasih suhoparno statistiko stojijo zgodbe. In ravno te, ki jih piše življenje s ščepcem naše pomoči ob neodgovornih dejanjih, so tiste, ki najbolj zadenejo. Eno od njih je spisalo tudi za Vesno Novak, ambasadorko Zavoda Vozim. Pred dvema desetletjema, ko je šele dobro zakorakala v polnoletnost, se je v soboto zvečer s prijateljico odpravila ven. Avto je odgovorno pustila doma, ker je vedela, da bo pila. Prvi odhod domov se je izjalovil na parkirišču, saj se je pustila prepričati, da se vrne še na kak kozarček. Potem je sedla v avto z voznikom, ki ga ni poznala in za katerega ni vedela, da je pijan. Kar se je zgodilo zatem, ji je za vedno spremenilo življenje. Med vožnjo po avtocesti je sedela zadaj, ko so se zaleteli v tovornjak, jo je vrglo na sprednje sedeže. Zbudila se je šele tri dni kasneje, v bolnišnici. Diagnoza: tetraplegija. Bila je hroma od vratu navzdol. »Če bi takrat imela na voljo evtanazijo, me danes ne bi bilo tukaj,« je bila iskrena Novakova, ki se ji je pol dolgih letih rehabilitacije stanje vendarle zelo izboljšalo, a je še vedno na vozičku. Končala je študij, je zaposlena, ima družino. Majhne velike zmage, bi lahko rekli.

Varno na cesto z lepoticami s koledarja

Zavod Vozim je s partnerji v sklopu iniciative Heroji furajo v pižamah ustvaril prav poseben koledar za spremembe na področju vožnje pod vplivom alkohola. »Koledar gole resnice« bo tako s pomočjo znanih Slovenk vsak dan opozarjal na to problematiko, dekleta pa bodo pozivala k varnejšim cestam. »Ti morda poznaš cesto, alkohol je zagotovo ne,« opominja televizijska voditeljica Tara Zupančič, »Piti ali biti? To ni več vprašanje,« pa v slogu tragičnega kraljeviča danskega razmišlja njena kolegica Nuša Lesar.

Koledar bodo distribuirali poškodovanci, člani Zavoda Vozim, sami, po lokacijah, lokalnih gostilnah, frizerskih salonih, gasilskih društvih – na podeželju. Na ruralnih območjih zunaj mestnih občin, kjer ni na voljo javnega prevoza, je namreč kar dvakrat večja možnost za nesrečo, povezano z alkoholom.