Obveščevalni službi Rusije in Kitajske sta izvedli »najbolj agresivne aktivnosti«, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zapisali v poročilu. Ruske in kitajske obveščevalne aktivnosti so leta 2018 med drugim prizadele sektorje politike, diplomacije, obveščevalnih dejavnosti in ekonomije.

Rusija je skušala vplivati na odločevalski proces in posameznike, ki sprejemajo odločitve. Uslužbenci ruske obveščevalne službe so bili aktivni na češkem ozemlju, so dodali. Moskva je verjetno stala za napadom na nezaščiteno računalniško omrežje češkega zunanjega ministrstva, je navedla češka obveščevalna služba. »Napadalci so si skušali zagotoviti stalen dostop do sistema,« so pojasnili.

Češka policija in obveščevalna služba sta sicer oktobra sporočili, da sta razkrili in onesposobili rusko vohunsko mrežo, ki naj bi v državi delovala prek ruskega veleposlaništva v Pragi. Njen namen naj bi bil napadati češke in tuje tarče prek računalniških strežnikov.

Glede Kitajske medtem ugotavljajo, da se je povečala prisotnost njenih obveščevalcev na Češkem. Peking naj bi iskal potencialne agente med češkimi državljani. Kitajska obveščevalna služba naj bi med drugim s škodljivo programsko opremo napadla nezaščiteno omrežje češkega zunanjega ministrstva, BIS navaja v poročilu.

Niso pa ugotovili neposrednih groženj s strani islamskih skrajnežev ali teroristov, še navaja AFP.