Z današnjim dnem bomo za stopnico kakovostnejši in učinkovitejši, ko gre za zaščito državne meje, je povedal Božinović med primopredajo ter predstavitvijo terenskih policijskih vozil s priklopniki in opreme za video nadzor meje pred poslopjem hrvaške policijske akademije v Zagrebu.

Vozila in opremo so nabavili v okviru projekta, ki ga financira sklad Evropske unije za notranjo varnost. Vrednost projekta je 47 milijonov kun (6,4 milijona evrov).

Božinović je pred novinarji izrazil zadovoljstvo, da so na razpisu za termovizijske kamere zmagala hrvaška podjetja. Pojasnil je, da obstoječe stacionarne termovizijske kamere zaradi konfiguracije terena ne omogočajo učinkovitega nadzora meje. Nove mobilne kamere je mogoče postaviti v skladu z zahtevami na terenu, je dejal.

Mobilne kamere bodo nadzirale območje na oddaljenosti petih kilometrov

Mobilne kamere lahko postavijo na drog, visok deset metrov, s čimer bodo lahko zelo natančno nadzirali območje na oddaljenosti petih kilometrov. Obenem lahko nove kamere na istem kraju pustijo do šest mesecev, ker potrebno energijo črpajo iz različnih virov, kot so solarni paneli. Minister meni, da bodo izdelek hrvaških strokovnjakov lahko ponudili tudi na drugih trgih.

Božinović je dodal, da načrtujejo nove projekte za nabavo dodatnih mobilnih termovizijskih kamer. Napovedal je, da bodo v začetku leta 2020 predstavili pet dronov srednjega in daljšega dosega za nadzor meje.