Poročilo o trgih z drogami v EU za leto 2019 je danes v Bruslju skupaj z direktorjem centra EMCDDA Alexisom Goosdeelom in izvršno direktorico Europola Catherine De Bolle predstavil evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos. Opozorili so, da skupine organiziranega kriminala vse pogosteje izkoriščajo tehnološke in logistične inovacije, s čimer so droge vse bolj dostopne evropskim potrošnikom, zlasti prek interneta.

Pri tem so opozorili tudi na kriptovalute in vse večjo uporabo nasilja med tolpami, ki se ukvarjajo s preprodajo drog. "Nezakonito strelno orožje, šifrirani pametni telefoni in ponarejeni dokumenti so med ključnimi orodji, ki jih trgovci z drogami vse pogosteje uporabljajo," so opozorili v poročilu.

Proizvodnja drog močno vpliva tudi na okolje

V poročilu, ki ima 260 strani, so opozorili tudi, da imajo potrošniki v Evropi dostop do zelo različnih proizvodov, tudi z visoko stopnjo čistosti in močnim učinkom. Proizvodnja drog pa ima tudi pomemben vpliv na okolje, vključno s krčenjem gozdov in odlaganjem kemičnih odpadkov, kar povzroča ne le ekološko škodo, ampak lahko ogroža tudi zdravje ljudi, opozarjajo v poročilu.

"Današnje poročilo znova dokazuje, da trg prepovedanih drog še vedno ogroža zdravje in varnost naših državljanov," je še opozoril komisar Avramopulos. Skupaj z Goosdeelom in De Bollejevo so pozvali politiko k okrepitvi pozornosti do hitro rastočega trga z drogami, "ki je vse bolj globalen, povezan in digitalno podprt".

Skoraj 39 % gre za konopljo

Poročilo o trgih z drogami v EU sicer kaže, da gre od omenjenih 30 milijard evrov vsaj 11,6 milijarde evrov (skoraj 39 odstotkov) za konopljo. Skoraj tretjina (31 odstotkov) gre za kokain, četrtina za heroin in opioide, pet odstotkov pa za amfetamine in sintetične droge. Največji delež te trgovine v EU poteka v Veliki Britaniji, Nemčiji, na Nizozemskem in v Franciji.

Konopljo je v preteklem letu uporabilo približno 25 milijonov Evropejcev, starih od 15 do 64 let. Najbolj se uporabljata marihuana in hašiš, a vse pogostejši so tudi drugi izdelki iz konoplje.

Slovenija pomemben trg za kokain

Med najbolj uporabljenimi drogami ostaja kokain, ki so ga v zadnjem letu uporabili približno štirje milijoni Evropejcev, zlasti na jugu in zahodu Evrope. Pomemben trg za to drogo, ki v Evropo prihaja iz Latinske Amerike, pa je glede na poročilo tudi Slovenija, kjer se dosegajo najvišje cene - okoli 40.000 evrov za kilogram.

Največji zdravstveni problem sicer predstavljajo heroin in drugi opioidi. Največ škodljivih posledic, tudi smrtnih primerov, pri uporabi drog prihaja zaradi uporabe opioidov, opozarjajo v poročilu. V EU je približno 1,3 milijona problematičnih uporabnikov, zlasti heroina.

Vrednost preprodaje teh drog pa znaša vsaj 7,4 milijarde evrov letno, ključni koridor za dostavo heroina in opioidov v Evropo pa je balkanska pot preko Turčije, še dodajajo v poročilu.

Balkanska pot je sicer dvosmerna, predvsem proti Turčiji in naprej na Bližnji vzhod potujejo sintetične droge in kokain, še ugotavljajo. Slovenija je pri tem navedena predvsem kot tranzitna država.