Stranka ERC je v ponedeljek izvedla notranje glasovanje o podpori nove španske vlade pod vodstvom socialista Pedra Sancheza v primeru, da bi med vladama stekli pogovori o katalonski krizi. Ob 70-odstotni udeležbi se je za tak korak izreklo približno 95 odstotkov članov, poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News.

Stranka bo sedaj začela pogovore s Sanchezovimi socialisti, pri čemer ima niz pogojev za dosego dogovora o podpori. Med drugim zahtevajo, da pogovori potekajo med špansko in katalonsko vlado in ne med posameznimi strankami, terjajo pa tudi možnost, da v okviru pogovorov predlagajo karkoli - vključno z referendumom o neodvisnosti in pomilostitvijo zaprtih katalonskih voditeljev.

Stranka, katere predsednik Oriol Junqueras je eden od zaprtih voditeljev zaradi vloge pri izvedbi referenduma o neodvisnosti leta 2017, bi tako lahko odigrala pomembno vlogo pri sestavljanju vlade v Španiji.

Parlament po volitvah še bolj razdrobljen

V tej državi so ta mesec potekale že četrte volitve v štirih letih, parlament pa je po njih še bolj razdrobljen kot kdajkoli. Socialisti so v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubili nekaj podpore, sedaj pa se trudijo oblikovati vlado z levo stranko Podemos. A skupaj imata stranki le 155 sedežev, za absolutno večino pa je potrebnih 176 poslanskih glasov.

Na čelu vlade bi se Sanchez lahko obdržal, če mu uspe pridobiti podporo 13 poslancev ERC in še nekaj ostalih levih ali baskovskih strank, piše britanski BBC.

Španski socialisti sicer priznavajo Katalonce in Baske kot naroda znotraj Španije, so pa doslej ostro nasprotovali izvedbi zakonitega referenduma o neodvisnosti Katalonije.

Tam so od sredine oktobra, ko so bili nekdanji katalonski voditelji zaradi vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije obsojeni na visoke zaporne kazni, že večkrat potekali množični protesti. Več sto ljudi je bilo v njih poškodovanih.

Katalonski parlament je poleg tega ta mesec sprejel resolucijo, s katero se je zavzel za konkretno izvajanje samoodločbe. Špansko ustavno sodišče je še pred glasovanjem resolucijo, ki je zgolj simboličnega pomena, razveljavilo.