Zadrsko vojaško letališče v Zemuniku je postalo središče novega škandala v hrvaški vojski, potem ko se je prejšnji teden potrdilo, da so piloti pred dvema mescema preoblekli 36-letnega tihotapca orožja v pilotsko uniformo in ga pripeljali v oporišče Zemunik pri Zadru. Nato naj bi ga prevažali z vojaškimi helikopterji v okviru svojih rednih nalog. Zadrska policija je prejšnji teden kazensko ovadila tri pilote in tri civiliste zaradi nedovoljenega posedovanja, izdelave in nabave orožja in eksplozivnih sredstev. Med preiskavo prostorov in avtomobilov, ki so jih uporabljali osumljenci, so našli večjo količino vojaškega streliva, med drugim tudi tistega, ki je v rabi za brzostrelke na najnovejših hrvaških vojaških helikopterjih kiowa warrior.

Novi poveljnik Michael Križanec

Poleg suma kriminalnih dejavnosti so v zadrskem vojaškem oporišču ugotovili številne varnostne pomanjkljivosti, ki so bile sprožilec verižnih sprememb v hrvaškem vojaškem letalstvu. Novi poveljnik hrvaškega vojaškega letalstva je dosedanji namestnik Mateja Mikića, brigadni general Michael Križanec, ki so ga v vojaških krogih v ZDA svojčas cenili kot najboljšega evropskega pilota helikopterjev. Poveljstvo oporišča v Zemuniku je od brigadirja Maria Pleša prevzel brigadir Željko Ninić. Odstavili so tudi vrsto drugih častnikov, od poveljnika voda vojaške policije in letalskega voda do poveljnika helikopterske eskadrilje v Zemuniku. Disciplinsko bo odgovarjal tudi vojaški policist, ki je bil v službi na vhodu v oporišče v času, ko so piloti pripeljali domnevnega tihotapca orožja.

Vojaška komisija ugotavlja odgovornost tudi drugih vojaških oseb, ki so bile dežurne v času spornih dogodkov. Načelnik generalštaba hrvaške vojske, general Mirko Šundov je na torkovi novinarski konferenci v vojaškem letalskem oporišču Pleso v Zagrebu izpostavil, da ni potrebe, da bi posebej okrepili varnost v hrvaških vojašnicah, temveč je treba učinkovito uveljaviti obstoječe varnostne ukrepe.

Strelivo ni bilo odtujeno

Šundov je še potrdil, da iz skladišča streliva v Zemuniku ni bilo odtujeno nobeno strelivo, ki bi ga lahko povezali s spornim dogodkom. Je pa priznal, da je prišlo do »določenih manipulacij s strelivom v oporišču«. Ponovil je prejšnje navedbe hrvaškega obrambnega ministrstva, da v vojaških helikopterjih niso tihotapili nobenega streliva niti orožja. Ob tem je Šundov potrdil, da bodo v Zemuniku 11. decembra, kot je tudi načrtovano, slovesno odprli posebno multinacionalno letalsko središče (MSAP) v okviru zveze Nato. Gre za uresničitev lanskega dogovora med Bolgarijo, Hrvaško, Madžarsko in Slovenijo o ustanovitvi vojaškega oporišča za urjenje letalskih posadk za posebne vojaške operacije. Mentorji programa bodo iz Italije, Poljske in ZDA.

Skorajšnja otvoritev letalskega središča Nata v Zemuniku je pospešila odločitev o množičnih zamenjavah odgovornih časnikov, ki jih ob podobnih škandalih v preteklosti ni bilo, kot denimo lani, ko so se vojaške osebe odpravile s helikopterji na lov na merjasce na območju Dinare. Tudi trije suspendirani vojaški piloti iz Zemunika naj bi svojega znanca peljali s helikopterjem na ogled potencialnega terena za lov na divjad na Velebitu.