Viri so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da je policija Schembrija danes povabila na zaslišanje, saj je glavni osumljenec v primeru poslovnež Yorgen Fenech, ki je bil aretiran minuli teden, med zaslišanjem omenil njegovo ime.

»Ne vem, ali je na zaslišanju ali o čem ga zaslišujejo,« je povedal Muscat po odstopu Schembrija, ki je bil šef njegovega kabineta od leta 2013.

Umor novinarke, ki je bila ubita v eksploziji avtomobila oktobra 2017, je pretresel Malto in sprožil množične proteste. Tamkajšnja vlada je večkrat zavrnila pozive k odprtju javne preiskave umora, septembra pa si je presenetljivo premislila.

Muscat je v ponedeljek zvečer sporočil, da je domnevni posrednik pri umoru Caruane Galizie dobil imuniteto za razkritje informacij o tem zločinu.

Osumljenec Melvin Theuma je postal priča tožilstva in viri pri policiji so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da je preiskovalcem že razkril ključne informacije.

Za imuniteto je v soboto zaprosil tudi Fenech, a za zdaj odločitev o tem še ni bila sprejeta, je za AFP povedal vir blizu malteški vladi.

Fenech direktor in solastnik podjetja Electrogas

Fenecha so prijeli minuli teden na krovu njegove jahte, ki jo je policija prestregla kmalu po izplutju iz pristanišča Portomaso blizu Vallette.

Poslovnež je bil sicer prijet dan po tem, ko je Muscat obljubil pomilostitev nedavno aretiranega domnevnega posrednika pri umoru, če bo sodeloval s pravosodjem in bodo njegove informacije privedle do naročnika umora.

Fenech je direktor in solastnik podjetja Electrogas, ki je leta 2013 zmagalo na več milijonov evrov vrednem razpisu malteške vlade za gradnjo nove plinske elektrarne.

Bil naj bi tudi lastnik v Dubaju registriranega podjetja 17 Black, o katerem je med drugim pisala Caruana Galizia nekaj mesecev pred smrtjo v eksploziji avtomobila oktobra 2017. Podjetje je bilo glede na njene navedbe povezano z več malteškimi politiki. Med njimi naj bi bila tudi zdaj že bivši vodja Muscatovega kabineta in tedanji minister za energetiko oz. sedanji minister za turizem Konrad Mizzi.

Oba politika sta zanikala, da bi prejemala denar od omenjenega podjetja 17 Black, a njuni imeni sta se pojavili v panamskih dokumentih, ki razkrivajo, kako so se evropska podjetja in posamezniki z računi v tej davčni oazi izogibali plačevanju davkov v Evropi.