Ameriški mediji te dni poročajo o po krivem zaprti trojici moških, ki je bila leta 1983 obsojena na dosmrtno kazen zaradi umora 14-letnega DeWitta Ducketta. »Bilo je peklensko,« o času, ki ga je preživel v zaporu, govori Alfred Chestnut, ki je bil ob obsodbi star 16 let. Nedolžni moški so sedaj v zgodnjih petdesetih in se pripravljajo na življenje brez rešetk na oknih.

Za spoznanje, da so moški nedolžni, je zaslužen Chestnut, ki je pomladi vložil prijavo za vnovičen pregled dokumentacije. Našel je dokaz, ki je bil med sojenjem skrit pred njegovimi zastopniki. Zahteval je ponovno odprtje primera, pri čemer se je izkazalo, da je nedolžen, nedolžna pa sta tudi njegova sojetnika. Vseh 36 let se je trudil dokazati svojo nedolžnost, medtem ko sta njegova prijatelja iz otroštva že obupala in se vdala v usodo.

Ustreljen zaradi jakne

14-letni Duckett je bil nekega novembrskega popoldneva leta 1983 ustreljen na hodniku šole zaradi svoje Georgetown University jakne. Šlo je za prvi primer streljanja na tej šoli, zato je bil pritisk javnosti, da se najde krivca, še toliko večji. Preiskava se je usmerila na 16-letna Alfreda Chestnuta in Ransoma Watkinsa ter njunega 17-letnega prijatelja Andrewa Stewarta. Trojica je tistega dne »špricala« pouk in postopala po hodnikih svoje nekdanje šole. Učitelji, ki so jih takrat videli, so kasneje povedali, da so se obnašali »trapasto, ne pa napadalno ali kakorkoli grozeče«. Dokaz, na podlagi katerega so najstnikom dosodili dosmrtno zaporno kazen, je bila jakna Gorgetown University, kakršno je imel ustreljeni Duckett in kakršno so našli v Chestnutovi spalnici. Tega, da na jakni ni bilo krvi ali sledov streljanja, je sodnik zanemaril. Upošteval tudi ni dejstva, da je Chestnutova mati imela račun jakne, ki jo je nedavno kupila za sina. Lažno pričanje nekaj najstniških očividcev je krivdo naprtilo trojici, ki z zločinom ni imela ničesar.

Odvetniki, ki so bili vključeni v ponovno preučevanje primera, so »zgroženi nad količino dokazov, ki so bili prikriti v postopku«, poroča CNN. V času sojenja je namreč več anonimnih prič klicalo na policijo in identificiralo strelca, ki da je tistega večera nosil Georgetown University jakno in se s streljanjem celo hvalil. Policija osumljenca ne more več ničesar vprašati, saj je medtem že umrl.

Trojica moških, ki je velik del življenja po krivem preživela za zapahi, je bila deležna opravičila. »Današnji dan ni zmagovalen, pač pa je tragičen. Prevzeti moramo odgovornost za to,« je dejala državna tožilka Marilyn Mosby. »Ni načina, kako popraviti škodo, ki je bila povzročena tem moškim, ko jim je bilo ukradenih 36 let življenja«.