Namestnik kitajskega zunanjega ministra Zheng Zeguang je ameriškemu veleposlaniku izrazil oster protest zaradi zakonodaje, ki sta jo potrdila oba domova ameriškega kongresa, zdaj pa čaka še na podpis ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Predlog zakona o človekovih pravicah in demokraciji v Hongkongu izraža podporo demokratičnemu gibanju v tej nekdanji britanski koloniji, hkrati pa pod vprašaj postavlja status ozemlja s trgovinskimi ugodnostmi, ki so ga ZDA odobrile temu mestu na jugu Kitajske. Če bo zakon začel veljati, bo moral predsednik ZDA vsako leto pregledati ta status.

Ločeni predlog zakona prepoveduje prodajo solzivca, gumijastih nabojev, vodnih topov in lisic hongkonški policiji.

Zheng je v pogovoru z ameriškim veleposlanikom poudaril, da se zakonodaja nesramno vmešava v kitajske notranje zadeve ter podpira nasilno kriminalno obnašanje protikitajskih sil v Hongkongu.

Trump se glede podpisa zakonodaje še ni zjasnil

Trump se za zdaj ni izjasnil, ali bo podpisal zakonodajo, ki bi lahko vplivala na trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko. Minuli teden je izjavil, da stoji ob strani Hongkongu, hkrati pa da stoji ob strani svojemu »prijatelju« kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu.

Kitajsko zunanje ministrstvo je pozvalo ZDA, naj takoj popravijo napako, preprečijo, da bi omenjena predloga postala zakona, in prenehajo z dejanji, s katerimi se vmešavajo v hongkonške zadeve in kitajske notranje zadeve. »Sicer bo ameriška stran nosila vse posledice,« so opozorili.

Z ameriškega veleposlaništva so sporočili, da je Branstad povedal Zhengu, da ZDA z veliko zaskrbljenostjo spremljajo razmere v Hongkongu. Ob tem je obsodil vse oblike nasilja in ustrahovanja.