Najmanj 21 ljudi je umrlo v hudem potresu, ki je danes zgodaj zjutraj prizadel Albanijo, med njimi tudi trije otroci. Številni ljudje so pogrešani, več kot 600 jih je potrebovalo zdravniško pomoč. Najhuje je na območju pristaniškega mesta Drač ter v krajih Thumane, Astiri in Tirana.

»Vsi smo tekli na ulico. Prebivamo na območju, ki je polno lokalov, in v pol ure so bili vsi odprti, da so se lahko ljudje pogreli, popili čaj, kavo. Otroci in starši so hodili po cestah, zaviti v odeje,« je dogajanje za srbske Novine pretresena opisovala Vladica Jovanović, Srbkinja, ki dela v regionalni pisarni za sodelovanje mladih v Tirani. Župan prestolnice Erion Veliaj je izjavil, da je tresenje tal pustilo posledice na približno 500 mestnih stavbah in da so za vse, ki so morali zapustiti svoje domove, odprti posebni centri. Meščani so že popoldne samoiniciativno začeli organizirati humanitarne akcije, s katerimi zbirajo hrano, oblačila in druge osnovne potrebščine.

Pomoč prihaja

Potres je prebivalce Albanije prestrašil nekaj minut pred četrto uro zjutraj. Žarišče z magnitudo 6,4 je bilo na obali Jadranskega morja (približno deset kilometrov globoko), 34 kilometrov severozahodno od Tirane. Zrušile so se številne zgradbe, na mnogih so se pojavile močne razpoke. Splet so preplavili pretresljivi posnetki porušenih stavb in reševalcev, ki so se potem še ves dan trudili priti do ponesrečencev, ki so ostali pod njimi, upajoč, da se bodo do njih dokopali, ko bodo še živi. Do sinoči so rešili več kot 43 ujetih. Ljudje so bili ves dan prestrašeni, še posebno, ker je sledilo še več kot 50 popotresnih sunkov. Najmočnejši je imel magnitudo 5,4. »Ostanite mirni. Če ste se zatekli v zaprt prostor, ostanite tam. Ni res, da je beg iz zgradbe varen, nasprotno, lahko je usoden. Če pa ste zunaj, se oddaljite od daljnovodov, poslopij, dreves oziroma česar koli, kar bi lahko padlo. Ne uporabljajte vžigalnikov, sveč ali drugih oblik ognja,« so bila navodila albanskega notranjega ministrstva.

Samo v Draču je umrlo najmanj 13 ljudi. Med drugim se je zrušil večnadstropni hotel, mnoga poslopja so hudo poškodovana. »Situacija je zelo dramatična. Vsi napori so usmerjeni v reševanje izpod ruševin,« je povedal predsednik države Ilir Meta. »Reševalne ekipe prihajajo s Kosova, iz Italije, Grčije in preostalih sosed,« je na twitterju že dopoldne zapisal vladni direktor za komuniciranje Endri Fuga. Pomoč so ponudile številne države, v okviru mehanizma EU za civilno zaščito so tja odpotovale tri ekipe reševalcev. Po poročanju kosovskih medijev bo v Albaniji pomagalo 110 njihovih policistov in tudi vojaki. Prizadetim so namenili še 500.000 evrov denarne pomoči. Njihova gasilska ekipa je danes izpod porušene domače hiše v Draču rešila 17-letnika. Žal njegovim trem sorodnikom ni bilo več pomoči. Med smrtnimi žrtvami so poleg tistih, ki so končali pod ruševinami, poročali o moškem, ki je v paniki skočil skozi okno, ter starejši ženski, ki je s telesom zaščitila in rešila vnuka. Zaradi v potresu poškodovane ceste se je v Lezheju zgodila huda prometna nesreča. Šole v najbolj prizadetih krajih so bile zaprte, prav tako sodišča in druge državne ustanove. Za nekaj časa so ustavili promet na tiranskem letališču.

Treslo se je tudi v okolici

Albanija je na območju velike potresne ogroženosti, v zadnjih sto letih jo je prizadelo deset potresov s smrtnimi žrtvami. Nazadnje so se tla tresla 21. septembra, takrat z magnitudo 5,6. Poškodovanih je bilo okoli 500 poslopij, mrtvih pa ni bilo.

Današnji potres je bil eden najmočnejši v zadnjih desetletjih. Čutiti ga je bilo mogoče v vseh državah nekdanje Jugoslavije (pri nas v Ljubljani in na Primorskem), v Italiji in Grčiji. »Obupno je bilo. Prebudilo nas je guganje, potem smo zaslišali tudi čuden ropot. Močno smo se prestrašili. Morda sem res že malce pozabila, kako je bilo ob hudem potresu leta 1979, ampak tole danes se mi je zdelo precej hujše,« je za srbski dnevnik Kurir povedala prebivalka črnogorskega obalnega mesta Hercegnovi. Malo po 10. uri so se močno prestrašili tudi prebivalci Mostarja, Nevesinj in Ljubinje v BiH, od koder so poročali o potresu z magnitudo 5,4. Tresenje tal so občutili tudi v Sarajevu, kjer so mnogi zapustili svoje domove.