Pomanjkanje železa v telesu je pogosta težava žensk v rodnem obdobju, med nosečnostjo, pri otrocih v obdobju intenzivnega razvoja ter pri starostnikih s kroničnimi boleznimi, je povedal predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Matija Cevc. Kot je dodal, lahko posameznik železo bodisi izgublja s krvavitvami ali pa je manko posledica nezadostnega vnosa železa v telo.

Slabokrvnost bistveno poslabša kakovost življenja. Posledice slabokrvnosti so utrujenost, slabo počutje, nespečnost, zmanjšane kognitivne sposobnosti in nezmožnost opravljanja vsakodnevnih opravkov. Ker lahko posledice slabokrvnosti vodijo do nezavesti ali celo v smrt, je pomembno, da se ta pravi čas prepozna in se ustrezno ukrepa.

Kot je opozorila hematologinja z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Irena Preložnik Zupanova, je anemija zelo redko samostojna bolezen, pač pa jo pogosto spremljajo druge kronične bolezni. Zato strokovnjaki spodbujajo ljudi, naj obiščejo svojega osebnega zdravnika, ki bo opravil krvno sliko.

Pri ženskah govorimo o slabokrvnosti, kadar je zaloga železa pod 120 miligramov na liter krvi, pri moških je ta meja 130 miligramov.

Sicer pa je Preložnik Zupanova poudarila pomen zdravega življenjskega sloga, zlasti zdrave prehrane, za preprečevanje pomanjkanja železa v krvi. »Vsa sodobna prehrana z ogromno količino sladkorja, bele moke in dodatkov vodijo v kronične bolezni, ki lahko posledično pripeljejo do pojava slabokrvnosti,« je opozorila.