Večina svetovnih borznih indeksov ni bistveno spremenila svojih vrednosti. Ali gre samo za zatišje pred nevihto, bo morda znano 15. decembra, ko naj bi bil podpisan trgovinski sporazum med Kitajsko in ZDA. Trump je namreč že zagrozil z zvišanjem carin v primeru propada sporazuma.

Delnice ameriškega borznega posrednika TD Ameritrade so v četrtek poskočile za dobrih 17 odstotkov (merjeno v evrih) po objavi novice, da jih želi konkurent Charles Schwab prevzeti. Če dobijo vsa potrebna dovoljenja, bi s tem nastala največja borznoposredniška družba, ki bi imela več kot pet milijard dolarjev vrednih sredstev v upravljanju. Želja po prevzemu je odgovor na pritiske v panogi, ki so se začeli že pred leti v startupu Robinhood, ki je takrat prvi ponujal brezplačno trgovanje z ameriškimi delnicami. Letos je večina borznih posrednikov ponudila ničelne trgovalne stroške na določenih produktih, saj so s tem želeli povečati obseg trgovalnih računov in sredstev.

Ameriškemu proizvajalcu letal Boeing se knjiga naročil za letala 737 max, ki so prizemljena od marca letos, počasi polni. Za zdaj še neimenovani kupec je naročil 20 letal max 737 za 2,3 milijarde dolarjev, potem ko je turška družba SunExpress kot prva po osmih mesecih naročila deset letal za 1,2 milijarde dolarjev. Delnica družbe je, odkar so njihova letala 737 max prizemljena, izgubila približno 10 odstotkov.

Družba Tesla, ki je doslej izdelovala električne osebne avtomobile (roadster, model S, model X in model 3), je predstavila koncept poltovornjaka. Imel naj bi od 400 do 800 kilometrov dosega in nosilnost 1,5 tone. V najzmogljivejši različici naj bi do stotice pospešil hitreje kot porsche 911. Najcenejša različica naj bi stala 40.000 dolarjev. S tem je Tesla napovedala vstop v zelo popularen segment poltovornih vozil, v katerem kraljujejo Ford, Chevrolet in Ram. Omenjeni so v lanskem letu skupaj prodali malo več kot dva milijona poltovornih vozil (F-series 909.000 vozil, silverado 585.000 vozil, ram 536.000 vozil). Ali bo Teslin poltovornjak prepričal množice, bo pokazal čas. Tako imenovani cybertruck ima, milo rečeno, nenavaden videz, ki je že postal tema pogovorov na družbenih omrežjih. Videz vlagateljev ni prepričal, saj je delnica, merjeno v evrih, v petek izgubila 5,8 odstotka.

Veselili so se lahko tudi delničarji družbe Krka, ki je objavila dobre poslovne rezultate tretjega četrtletja. Družbi je v prvih devetih mesecih uspelo ustvariti 1,09 milijarde evrov prihodkov (12-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani) in 172 milijonov dobička (42-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani). Dobri rezultati so delnico v preteklem tednu pognali 8 odstotkov višje, letos pa je pridobila 25 odstotkov in tako dosegla najvišjo raven od leta 2010. Rast delnice Krke je vplivala tudi na rast slovenskega indeksa SBITOP, v katerem ima Krka malo manj kot tretjinski delež. Slovenski borzni indeks je v preteklem tednu pridobil 2,4 odstotka, od začetka leta pa 12 odstotkov.