Poziv je močan opomnik, kako ženske in dekleta univerzalno doživljajo nasilje in zlorabo po svetu, piše na spletni strani Interpola.

Od osmih moških jih šest iščejo zaradi umora žensk, enega zaradi hujše telesne poškodbe, po kateri je žrtev umrla, še enega pa zaradi spolnega nasilja. Dva išče Rusija, po enega pa Danska, Norveška, Ukrajina, Brazilija, Ciper in ZDA.

"Nasilje nad ženskami in dekleti je ena najbolj razširjenjih in vztrajnih kršitev človekovih pravic," je dejal generalni sekretar Interpola Jürgen Stock.

V pozivu so še opozorili, da v poprečju vsako drugo žensko, ki je bila umorjena, ubije njen partner ali svojec. Med vsemi žrtvami trgovine z ljudmi jih je 71 odstotkov žensk ali deklet, tri četrtine teh pa postane žrtev spolnega izkoriščanja.

ZN so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se zaključijo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.