Na ladji so v nedeljo evakuirali 11 ljudi, ki potrebujejo zdravniško obravnavo, in so jih odpeljali na Sicilijo. Španska človekoljubna organizacija je ob tem še sporočila, da so za pomoč prosili tudi Malto, a niso prejeli nobenega odgovora, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ladja Open Arms ni edina, ki so ji italijanske oblasti dovolile vplutje. Norveška reševalna ladja Ocean Viking z 213 migranti na krovu je v nedeljo priplula v italijansko pristanišče Messina. Ladja, s katero upravljata človekoljubni organizaciji SOS Mediterranee in Zdravniki brez meja, je med zadnjo reševalno akcijo pred libijsko obalo minuli teden na krov sprejela skupno 215 migrantov. Z ladje so predhodno s helikopterjem odpeljali nosečnico, ki pričakuje dvojčka, in nekega moškega.

Pred italijanskim otokom Lampedusa se danes nadaljuje iskalna akcija za pogrešanimi po nesreči desetmetrskega čolna. Preobremenjeni čoln se je prevrnil v soboto slaba dva kilometra pred obalo. Po podatkih italijanske obalne straže so rešili 149 ljudi, od tega 133 moških, 13 žensk in tri otroke. Poleg tega so v nedeljo našli trupla petih žensk.