Namen izbora, ki poteka drugo leto, je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk. Tudi letošnje glavno merilo izbora nominirank je bila raznolikost – glede na izobrazbo, starost, organizacijo oziroma zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev. Izbor, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter drugih sodelujočih partnerjev, je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Iniciativa mlade z dogodki na gimnazijah in v šolskih centrih že osmo leto navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

Z izborom inženirke leta organizatorji naslavljajo predvsem problem nevidnosti inženirk, ki prispevajo k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote. V Evropi je na študijih znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike le dobra četrtina deklet, v Sloveniji od treh študentov ena. Eden glavnih razlogov, zakaj se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, je pomanjkanje zgledov in pojasnil o pomembnosti vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe.

Med letošnje nominiranke so uvrščene: Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Ana Robnik, svetovalka za telekomunikacije in skrbnica raziskovalnih projektov v podjetju Iskratel Kranj, Barbara Bukvič, pooblaščena inženirka v podjetju IBE, Eneja Osterman, projektna vodja na področju energetskih rešitev v podjetju Interenergo, Kaja Zupančič, avtomatičarka v službi vzdrževanja tovarne v podjetju Revoz, Katja Popovič, razvojna inženirka v podjetju Gorenje Orodjarna, Mia Lesjak, tehnologinja v oddelku brizganja plastike v podjetju BSH Hišni aparati, Nika Mlinarič, letalska inženirka v podjetju AFormX, Nina Lah, vodja laboratorija za analizo delcev v podjetju Lek, in Vildana Sulić Kenk, vodja razvojne skupine v podjetju Fotona.

Na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, s svojimi glasovi enakovredno vplivajo štiri skupine oziroma deležniki izbora: vse nominiranke za priznanje inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev. Inženirka leta 2019, ki bo nasledila magistrico elektrotehnike in razvojno inženirko v gazeli RLS merilna tehnika Doro Domajnko, bo razglašena 8. januarja prihodnje leto.