Na jubilejnem, desetem medsebojnem dvoboju so Celjani želeli prekiniti niz šestih zaporednih porazov proti Picku, ki so ga nazadnje premagali pred skoraj dvanajstimi leti, ko je bilo v Zlatorogu 35:30, Luka Žvižej, takrat član madžarskega kluba in sedanji pomočnik trenerja v matičnem klubu, pa je dosegel dva gola. Tudi v minuli sezoni so pivovarji 10. februarja letos, natanko enajst let po zadnji zmagi 10. februarja 2008, doma klonili proti Madžarom z 28:29, Španec Jorge Maqueda pa je zmagoviti gol dosegel zgolj sedem sekund pred koncem. Danes so bili gostitelji svetlobna leta daleč od uspeha, saj so proti Picku doživeli najvišji poraz v klubski zgodovini – do danes 24:33 oktobra lani na Madžarskem.

Poleg Domna Makuca pivovarji proti trikratnim prvakom Madžarske (1996, 2007, 2018) niso mogli računati še na Jana Grebenca, ki se je poškodoval na zadnjem treningu pred tekmo. A dvoboj neporaženih ekip v domačih ligah (po enajst zmag na enajstih tekmah) je bil odločen že po 14 minutah, ko so gostje po vodstvu s 5:4 v naslednjih petih minutah naredili delni izid 6:0. Pod dirigentsko palico Deana Bombača in z odličnim vratarjem Ronaldom Miklerjem je ekipa Španca Juana Carlosa Pastorja, ki je v klubu trener in športni direktor, povozila pivovarje in si že pred odhodom na odmor dvakrat priigrala devet golov prednosti (18:9, 19:10).

Visoka prednost je bila logična posledica statističnih podatkov v Pickovo korist: v protinapadih je bil v tem delu uspešnejši s 7:1, pri strelih na gol v odstotkih z 88:34, domača vratarja Klemen Ferlin in Miljan Vujović v prvih 27 minutah nista zbrala niti ene obrambe... Že takrat je bilo jasno, da se bodo veselili gostje, katerih letošnji proračun znaša deset milijonov evrov (klub je v lasti najbogatejšega Madžara Sandorja Csanyja) in ki jih je v Zlatorogu spodbujalo 150 navijačev. Tudi v drugem polčasu je ekipa iz Szegeda zlahka držala visoko prednost in jo še dodatno povišala: za prvih plus 11 (26:15) je poskrbel slovenski reprezentant Mario Šoštarič, ki danes praznuje 27. rojstni dan, za premiernih plus 12 njegov rojak Nik Henigman (31:19) s svojim edinim golom na tekmi, za rekordnih plus 13 (33:20) pa levoroki Čeh Stanislav Kašparek, eden izmed kar devetih dvometrašev v odličnem Picku.

Celjani so imeli v tem tednu veliko težav zaradi poškodb Josipa Šarca, Tilna Kodrina in Jana Grebenca, zato niso mogli izpeljati niti enega treninga v popolni zasedbi, toda trener Tomaž Ocvirk tega niti slučajno ni želel imeti za alibi. »Tokrat pristop do tekme in igre ni bil pravi, niti v obrambi niti v napadu nismo bili na pravi ravni, kar se nam je hudo maščevalo. Igrali smo brezidejno in zgodilo se je tisto, na kar sem pred tekmo najbolj opozarjal – da smo po zmagah proti Zagrebu preveč poleteli in smo se že videli v osmini finala,« se zaveda Tomaž Ocvirk. »Tekma proti Picku za nas ni bila odločilnega pomena, bi pa točka ali mogoče celo obe rešili marsikaj v boju za osmino finala. Odločilno bo nedeljsko gostovanje pri Elverumu, zato moramo čim prej pozabiti na slabo predstavo proti Picku. A če bomo proti Elverumu pokazali takšno igro kot proti Madžarom, ne bomo niti blizu zmage.«

Skupina A, 9. krog: Celje – Pick 23:34 (11:19), Aalborg – PSG 29:32 (14:17), Zagreb – Elverum 30:27 (16:13), Barcelona – Flensburg 31:27 (15:15).